Biografie

2020 - nu: Eerste Minister van België

Eedaflegging als Eerste Minister, 2020Eedaflegging als Eerste Minister, 2020

Alexander De Croo legt op 1 oktober 2020 de eed af als Eerste Minister.

De regering-De Croo I is samengesteld uit socialisten, liberalen, christendemocraten en groenen - de vier grootste politieke families van het land.

2019 - 2020: Vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met Bestrijding van de fiscale fraude, en minister van Ontwikkelingssamenwerking

Als minister van Financiën wordt Alexander De Croo geconfronteerd met de grootste naoorlogse gezondheids- en economische crisis. Met de Eurogroep zet hij mee de bakens voor een grootschalig Europees herstelpakket.

In eigen land leidt hij als minister van Financiën de financiële inspanningen om burgers en bedrijven zoveel mogelijk te ondersteunen tijdens deze zware periode.

Samen met ECB-voorzitter Christine Lagarde tijdens een bijeenkomst van de Eurogroep, 2019Samen met ECB-voorzitter Christine Lagarde tijdens een bijeenkomst van de Eurogroep, 2019

2014 - 2019: Vice-eersteminister en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post

Boekvoorstelling 'De eeuw van de vrouw', 2018Boekvoorstelling 'De eeuw van de vrouw', 2018

Alexander De Croo is vice-eersteminister en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post in de regering-Michel I. 

Als minister van Ontwikkelingssamenwerking stelt hij het versterken van mensenrechten en het bevorderen van lokale economische groei in partnerlanden centraal.

Alexander De Croo publiceert in deze periode ook het boek 'De eeuw van de vrouw', een pleidooi voor een offensieve aanpak van gelijke rechten voor vrouwen én mannen.

 De portefeuille Digitale Agenda, Telecom en Post focust op maximaliseren van het economisch potentieel van de digitale economie.

2012 - 2014: vice-eersteminister en minister van Pensioenen

Eedaflegging bij Z.M. Koning Albert IIEedaflegging bij Z.M. Koning Albert II, 20 nov 2012

Op 20 november 2012 legde Alexander De Croo bij Z.M. Koning Albert II de eed af als vice-eersteminister en minister van Pensioenen.

Op pensioenen voltooide hij het eerste pakket pensioenhervormingen sinds lang en stond hij aan de wieg van de Commissie Pensioenhervorming 2020-2040.

De hervormingsvoorstellen van de Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 vormen de basis voor de pensioenhervormingen van de regering-Michel I.

2009 - 2012: Partijvoorzitter en senator

In 2009 zette Alexander De Croo de stap van de ondernemerswereld naar de politiek.

Onder de vleugels van Europees lijsttrekker Guy Verhofstadt nam hij in mei 2009 deel aan de Europese verkiezingen.

In december 2009 werd hij door de Open Vld leden overtuigend tot partijvoorzitter van Open Vld verkozen.

1999 - 2009: MBA, bedrijfsadviseur en ondernemer

Kellog School of Management, Northwestern UniversityKellog School of Management, Northwestern University

Van opleiding handelsingenieur behaalde Alexander De Croo in 2004 een MBA aan de Kellogg School of Management (Northwestern University) in Chicago (Verenigde Staten).

Tussen 1999 en 2006 was hij actief als strategieconsultant bij The Boston Consulting Group, één van de belangrijkste adviesbureau voor bedrijven wereldwijd.

In 2006 richtte hij zijn eigen bedrijf op, een adviesbureau op vlak van intellectuele rechten dat vandaag over de hele wereld actief is.