Nieuwsbericht

Werkbezoek aan Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Antwerpen

Eerste Minister Alexander De Croo en Staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz brachten een werkbezoek aan het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Antwerpen, het grootste zorgcentrum in het land.  Ons land heeft momenteel zeven zorgcentra, volgend jaar komen er nog eens drie bij.

In het Zorgcentrum na Seksueel Geweld kunnen slachtoffers dag en nacht terecht voor verzorging, sporenonderzoek en eventueel een aangifte. Het grote voordeel is dat er multidisciplinair wordt gewerkt en slachtoffers – vrouwen én mannen –er voor alle zorgen terecht kunnen op één huiselijke plek.

De federale regering gelooft sterk in de aanpak via de zorgcentra en heeft daarom de investeringen in de Zorgcentra na Seksueel Geweld verdubbeld. Het aantal Zorgcentra gaat tijdens deze legislatuur van drie naar tien.

Sinds de start van het Zorgcentrum in Antwerpen een jaar geleden melden zich elke dag 2 à 3 slachtoffers. De zes Zorgcentra na Seksueel Geweld ontvingen in de eerste vijf maanden van dit jaar 1142 slachtoffers. Meer dan een kwart daarvan ging langs in het Antwerpse centrum. Negen op de tien slachtoffers zijn vrouwen. Gemiddeld zijn ze 23 jaar oud, al is één op drie slachtoffers minderjarig. In twee op drie gevallen was de dader een bekende van het slachtoffer.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Seksueel geweld is een epidemie die in ons land teveel slachtoffers maakt. De Zorgcentra in ons land leven schitterend werk om slachtoffers te steunen en te begeleiden op maat. Dankzij de Zorgcentra verlaagt ook de drempel voor aangifte, waardoor daders gevat en gestraft kunnen worden. Het is het doel van de federale regering om die aanpak nog verder uit te rollen over het ganse land, zodat slachtoffers weten dat ze dit leed niet alleen hoeven te dragen.”

Klik hier voor meer informatie over de Zorgcentra na Seksueel Geweld