Nieuwsbericht

Werkbezoek aan vliegtuigbouwer Sonaca

Eerste Minister Alexander De Croo en Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne hebben deze morgen een werkbezoek gebracht aan Sonaca bij Charleroi. Het bedrijf dat vliegtuigonderdelen maakt, veert opnieuw op na een moeilijke coronaperiode. Dankzij de steunmaatregelen van de federale regering konden ze medewerkers aan boord houden en werden ontslagen vermeden.

Net als veel bedrijven in ons land ging Sonaca door zwaar weer tijdens de coronaperiode. In 2020 en 2021 hadden ze 45 procent minder activiteit. Veel van hun 1.300 werknemers waren noodgedwongen technisch werkloos. Dankzij de steunmaatregelen en vooral de invoering en verlenging van de economische werkloosheid moest het bedrijf echter niemand ontslaan en konden ze hun talent en expertise intern houden. Vandaag veert het bedrijf langzaam op.

Groen en duurzaam herstel

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Sinds het begin van de coronacrisis heeft de federale regering meer dan 35 miljard euro geïnvesteerd om onze economie te ondersteunen. Bijna 6 miljard ging naar tijdelijke werkloosheidsuitkeringen die ervoor zorgden dat bedrijven werknemers aan boord konden houden en de werkgelegenheid op peil bleef. Het geval van Sonaca is het beste voorbeeld. Sonaca herstelt zich nu opnieuw, dankzij hun expertise, de werknemers en dankzij technologieën die volledig in lijn zijn met een groen en duurzaam herstel.”