Nieuwsbericht

Werkbezoek aan bierlab in Leuven: wereldwijde innovatie, made in Belgium

Eerste Minister Alexander De Croo en Michel Doukeris, CEO van AB Inbev, hebben vandaag het wereldwijde innovatie- en technologiecentrum (GITEC) van AB InBev bezocht. Alle innovaties van de brouwer – denk maar aan nieuwe verpakkingen of bieren - vinden hun oorsprong in de labo’s in Leuven en worden dan uitgerold in de rest van de wereld. De Eerste Minister kreeg ook een rondleiding bij BioBrew, het nieuwste biotechverhaal van de brouwer.

Iedereen ter wereld kent het bier van AB InBev. Met meer dan 500 biermerken zijn ze dan ook de grootste bierbrouwer ter wereld. Maar weinigen weten dat de oorsprong van al die biermerken ligt in ons land, in de labo’s van GITEC in Leuven. Daar ontwikkelt, bewaart en exporteert men alle gisten van al hun biermerken ter wereld, belangrijk om overal dezelfde kwaliteit te hebben. In de labo’s doet men ook volop onderzoek naar gist voor de steeds populairder wordende alcoholvrije bieren. Het is immers de gist die de alcoholvrije pint hetzelfde laat smaken als de ‘gewone’ pint.

Expertise in België

Het gistingsproces is een heel technologisch proces, waardoor ze dankzij hun jarenlange ervaring heel wat expertise hebben opgebouwd. Die expertise gaat AB InBev nu ook inzetten met BioBrew, een precisiefermentatie om ook hoogwaardige plantaardige proteïnes te maken, de eiwitten die we normaal in vlees, vis of zuivel vinden. AB InBev wil hiermee de ecologische voetafdruk van de massale productie van eiwitten via dieren verkleinen.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “België is niet alleen een bierland. Onze Belgische onderzoekers zijn ook toonaangevend in biotech. Knap om te zien hoe één van onze Belgische brouwers die twee troeven met mekaar verbindt en zo voorsprong neemt. Met hun innovaties maken ze beter bier: lekkerder, gezonder en duurzamer.”