Nieuwsbericht

War for talent: Eerste Minister in gesprek met jongeren

Eerste Minister Alexander De Croo ging vandaag met verschillende jongeren en CEO’s in gesprek over de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Hij deed dat naar aanleiding van de lancering van JobX, een hoogtechnologische job-hub in hartje Brussel, die het talent van onze jongeren wil matchen met bedrijven die op zoek zijn naar talent.

De Eerste Minister en Minister van Jeugd Benjamin Dalle kregen eerst een rondleiding bij JobX. JobX staat voor “experience”, “explore” en “expand”. De job-hub huisvest een hoogtechnologische tentoonstelling die jongeren uit de derde graad inspireert en informeert over 100 jobs in twintig sectoren. De tentoonstelling gebruikt onder meer augmented reality, waarbij de echte omgeving wordt aangevuld met hologrammen, en virtual reality, waarbij de deelnemers in een virtuele wereld terechtkomen. Zo krijgen bezoekers op een interactieve manier inzicht in wat bijvoorbeeld een advocaat of consultant doet, kunnen ze een dag in het leven van een politieagent meemaken en kunnen ze bijvoorbeeld het laboratorium van Coca-Cola in Anderlecht wandelen.

Talent

Na de rondleiding ging de Eerste Minister in gesprek met verschillende jongeren en CEO’s van onder andere Colruyt Group, Belfius, Besix, BASF, Deloitte, Nestlé, VRT. Ze bespraken onder meer hoe de jongeren hun diploma ten volle kunnen benutten. En dat talent is meer dan ooit nodig, aldus Eerste Minister Alexander De Croo.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “De komende jaren zal het erop aankomen meer mensen te laten meedoen en een actieve bijdrage te laten leveren. Het mooie is: we hebben in ons land alles om daarin te lukken. Jongeren die willen uitbreken, ondernemers die willen groeien, mensen die willen schitteren. Samen is dat een krachtige mix om mensen te laten vooruitgaan en onze economie opnieuw te versterken. Goed te zien dat met initiatieven als JOBX een enthousiaste groep jongeren, werkgevers en gedreven vrijwilligers daar mee hun schouders onder zetten.”

Op termijn wil JOBX zo’n 3000 Brusselse jongeren per jaar bereiken.