Toespraak

Verklaring in het Parlement over de terreuraanslag in Wenen

Mevrouw de voorzitter,

Het is inderdaad intriest dat we voor derde keer op kort tijd ons medeleven uitdrukken met terreurslachtoffers op Europees grondgebied. Twee maal in Frankrijk, deze week in Wenen, de hele regering sluit zich aan bij uw blijken van medeleven. Ik heb deze boodschap deze week ook persoonlijk overgemaakt aan mijn Oostenrijkse collega. 

Wij zullen nooit of te nimmer toegeven aan terrorisme, van welke aard dan ook.

Zoals Kanselier Kurz deze week heeft gezegd:“Wir werden uns von Terroristen nicht einschüchtern lassen. Wir werden diesem Hass keinen Raum geben.”

Samen met de Oostenrijkse regering en met al onze Europese partners zullen wij de grondwaarden van onze open en vrije samenleving verdedigen. Wij laten ons niet intimideren.

Mevrouw de voorzitter,

Ook onze diensten hebben hun alertheid verscherpt. Zij volgen de situatie op de voet, zowel nationaal als internationaal, en zij zullen de nodige, bijkomende  veiligheidsmaatregelen treffen.

In het licht van de onzekerheid van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is het overigens duidelijker dan ooit dat een betere veiligheid voor ons land ook ligt in een hechter Europees bondgenootschap, in meer en betere Europese samenwerking. In het uitwisselen van inlichtingen, in de strijd tegen terreur. Dit zal dan ook besproken worden op de Europese Raad van december.

Want zelfs een blinde ziet dat elk Europees land geconfronteerd wordt met hetzelfde gevaar. Met hetzelfde type van geradicaliseerde salafisten die hun geperverteerde ideeën vinden bij hetzelfde terreurnetwerk. We mogen deze strijd dus niet met z’n zevenentwintigen apart voeren.

Ieder op zijn eigen eilandje. We moeten deze strijd samen voeren. En we zullen deze strijd dan ook samen winnen. Als een vrije en open samenleving, een samenleving van het licht die het zal halen van de duisternis van de terreur.