Toespraak

UNGA: Niemand achterlaten: decriminalisering van seksuele geaardheid en genderidentiteit

 

Toespraak van de Eerste Minister tijdens het High Level Side Event op de UNGA over de decriminalisering van seksuele geaardheid en genderidentiteit.

Beste vrienden, 
 
Elke dag worden mensen gediscrimineerd omwille van wie ze graag zien of op basis van hun genderidentiteit. 
 
In bijna 80 landen zijn deze relaties strafbaar en in een handvol landen riskeer je zelfs nog de doodstraf als je homoseksueel bent. 
 
We kunnen niet verwachten dat diepgewortelde opvattingen, overtuigingen en tradities van de ene dag op de andere overboord worden gegooid. 
 
Maar we mogen wel verwachten dat alle staten de beginselen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens naleven. 
 
Ik zeg dit als trotse Eerste Minister van een land waar homoseksualiteit nooit in het strafrecht heeft gestaan. In 2003 legaliseerde België het homohuwelijk, als tweede land ter wereld. En sindsdien hebben we vooruitgang geboekt in het versterken van de LGBTIQ-rechten. 
 
We hebben een lange weg afgelegd in de waardigheid en het respect voor iedereen. Maar zolang we haat en discriminatie zien, moeten we onze stem verheffen, actie ondernemen en onze inspanningen opvoeren. Want liefde kent geen geslacht.