Nieuwsbericht

Teruggave stoffelijk overschot Patrice Emery Lumumba en officiële ceremonie

Op maandagmorgen 20 juni wordt een Congolese delegatie in Brussel verwacht in het kader van de teruggave van het stoffelijk overschot van voormalig Eerste Minister Patrice Emery Lumumba, die de 1ste Eerste Minister was van Onafhankelijk Congo.

De Congolese delegatie zal bestaan uit familieleden van Patrice Emery Lumumba, meer bepaald de kinderen die van het Belgische gerecht de teruggave van het stoffelijk overschot van hun vader verkregen, en uit de Congolese overheid.

De teruggave van het stoffelijk overschot van Patrice Emery Lumumba zal, volgens de wensen van de familie, in de eerste plaats worden georganiseerd in een beperkt en familiaal kader. Ze zal worden gevolgd door een officiële plechtigheid in het Egmontpaleis, op initiatief van de Belgische regering en in aanwezigheid van de Belgische en Congolese autoriteiten, gelet op de emblematische betekenis van het moment voor de Democratische Republiek Congo, maar ook voor België en daarbuiten. Eerste Minister Alexander De Croo zal namens de Belgische Staat aanwezig zijn en het woord nemen.

Dit moment wordt beschouwd als een nieuw positief keerpunt in de geschiedenis van de diplomatieke betrekkingen tussen België en de DRC, na het bezoek van Koning Filip aan de DRC tijdens de tweede week van juni. Het stoffelijk overschot van Patrice Emery Lumumba verwijst naar het gemeenschappelijke verleden van onze twee landen, met inbegrip van de moeilijke periodes.

De Congolese autoriteiten hebben de wens geuit onder meer de Congolese diaspora samen te brengen rond Patrice Emery Lumumba voordat het stoffelijk overschot het Belgische grondgebied verlaat. Dit bezinningsmoment zal na de officiële plechtigheid worden georganiseerd door de Congolese autoriteiten.