Nieuwsbericht

Spanningen met Rusland moeten verminderen

Eerste Minister De Croo pleit bij de start van de Eastern Partnership Summit in Brussel voor een de-escalatie met Rusland. Tegelijk moet het ook duidelijk zijn: een schending van de territoriale integriteit van Oekraïne zal voor Rusland massieve gevolgen en een grote kost hebben.

Tijdens de Eastern Partnership Summit overleggen de 27 Europese staats- en regeringsleiders met hun collega’s uit Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, de Republiek Moldavië en Oekraïne. Wit-Rusland heeft zijn deelname aan het Oostelijk Partnerschap opgeschort, maar de EU blijft samenwerken met de bevolking van Wit-Rusland.

Alexander De Croo: “Deze top komt op een moeilijk moment. De verhouding met Rusland is momenteel té onrustig en té onzeker. Als het bij onze buren fout loopt, is dat ook voor ons een probleem. Dit heeft ook in ons land en in Europa een rechtstreekse impact, bijvoorbeeld op de vluchtelingendruk en energieprijzen. De spanningen moeten worden verminderd en de stabiliteit moet terugkeren. Niemand heeft baat bij een open conflict.”

Massieve gevolgen

Toch moet het ook duidelijk zijn: de territoriale integriteit van Oekraïne moet worden gerespecteerd. Dat benadrukte de Eerste Minister in een gesprek met President Zelensky van Oekraïne. Ze hadden het over de huidige veiligheidssituatie in Oekraïne en de Eerste Minister drukte daarbij zijn uitdrukkelijke steun uit voor de territoriale integriteit van Oekraïne. Wanneer Rusland die schendt, zullen de gevolgen massief zijn en de kosten massaal.

De Belgische Eerste Minister loofde de President van Oekraïne ook voor zijn terughoudendheid in het conflict met Rusland en het feit dat hij alle kansen geeft aan de dialoog met Rusland. Hij vroeg Oekraïne ook om zich te blijven engageren in de strijd tegen corruptie en het versterken van rechtsstaat.

Vrijheid en democratie

Net voor de top sprak de Eerste Minister ook met de Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja. België en Europa zijn solidair met het Wit-Russische volk dat strijdt voor vrijheid en democratie.