Nieuwsbericht

Snel 5G in de hele Benelux

België, Nederland en Luxemburg gaan samenwerken om ervoor dat zorgen dat 5G ook vlot blijft werken als je in de Benelux de grens oversteekt. Dankzij de samenwerking kunnen zelfrijdende auto’s bijvoorbeeld makkelijk de grens over. België is op dit moment voorzitter van de Benelux.

In ons land zette het Overlegcomité eind november het licht op groen voor de veiling van de 5G-frequenties midden 2022, een belangrijke horde voor de uitrol van 5G in ons land. 
 
Sneller en betrouwbaarder
Het nieuwe 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Het is sneller, betrouwbaarder en kan meer toestellen verbinden dan 4G. Dat is niet enkel belangrijk voor de consument die sneller internet krijgt, maar ook voor toepassingen als zelfrijdende auto’s en realtime operaties op afstand.
 
Dankzij de Benelux-samenwerking komt er over de grenzen overal een stabiel 5G-signaal, zonder verbindingsproblemen als je de grens oversteekt. Goed voor stabiel en supersnel internet en voor bedrijven die een grotere afzetmarkt hebben.
 
Digitale Benelux
Alexander De Croo, Eerste Minister: “De uitrol van 5G is een game changer. Voor consumenten betekent het sneller internet, voor bedrijven nieuwe digitale groei. Door met België, Nederland en Luxemburg samen te werken maken van de Benelux een grote digitale omgeving.”   
 
Sophie Wilmès, minister van Buitenlandse Zaken: “De pandemie toonde overtuigend aan dat digitale technologie en connectiviteit essentieel zijn, en efficiënter zijn in een klimaat van versterkte internationale samenwerking. Een stabiele 5G-connectie over de landsgrenzen heen is een zeer belangrijke en zelfs noodzakelijke verwezenlijking – een project met een zeer positieve impact op zowel burgers als ondernemers. Dit is een mooie bekroning van het Belgische voorzitterschap.”
 
Van landbouw tot industrie
Petra De Sutter, minister van Telecommunicatie: “Een goede 5G-dekking over grenzen heen is essentieel voor onze burgers en bedrijven, in de landbouw, de industrie en dienstensector. Maar ook voor andere diensten, zoals de hulp- en veiligheidsdiensten. Daarnaast moeten klanten ook kunnen rekenen op goede 5G-diensten bij het gebruik van het netwerk. Daarom is dit akkoord zeer belangrijk: het versterkt het technische kader om het 5G-signaal naadloos over te nemen over grenzen heen en we versterken de banden met de digitale economieën van onze buurlanden.”