Nieuwsbericht

Second Crimea Platform Summit: België zal Oekraïne blijven bijstaan

Eerste Minister Alexander De Croo nam vandaag via videoverbinding deel aan de tweede topontmoeting van het Crimea Platform, op uitnodiging van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om de internationale diplomatieke reactie op de illegale annexatie van de Krim door Rusland te coördineren.

Eerste Minister De Croo maakte duidelijk dat de Krim een onvervreemdbaar deel van Oekraïne is. “De annexatie van de Krim door Rusland was illegaal in 2014 en is dat 8 jaar later nog steeds.”

Elke dag worden op de Krim dissidenten tegen het regime van Moskou vervolgd en worden de fundamentele mensenrechten van de Tataarse gemeenschap die er woont, geschonden.

Dat is onaanvaardbaar en druist in tegen alle internationale wetten”, herinnerde De Croo eraan in zijn tussenkomst. Hij waarschuwde de Russen ook dat “elke persoon of elk land dat de internationale regels en de mensenrechten schendt, verantwoordelijk zal worden gehouden voor de gevolgen van zijn daden”.

Uitdrukkelijke steun

Aan de vooravond van de Oekraïense nationale feestdag maakte de Eerste Minister van de gelegenheid gebruik om de steun van België aan Oekraïne, zijn bevolking en zijn leiders uitdrukkelijk te bevestigen.

“Wij hebben de niet-uitgelokte, ongerechtvaardigde en illegale Russische invasie in Oekraïne ondubbelzinnig en krachtig veroordeeld. De Europese Unie is nog nooit zo eensgezind geweest, en de solidariteit binnen de EU was zelden zo sterk als vandaag. Wij staan aan uw kant. En we zullen u blijven bijstaan, zelfs als we ons moeten opmaken voor een langdurig conflict en zelfs als de Russische agressie tegen Oekraïne uitloopt op een uitputtingsslag”, aldus Alexander De Croo.

Andere context

Het is de tweede keer dat het Crimea Platform op het niveau van de staatshoofden en regeringsleiders vergadert met de Oekraïense autoriteiten. De topontmoeting vandaag vond plaats in een totaal andere context dan een jaar geleden.

In totaal namen vandaag 55 landen op uitnodiging van president Volodymyr Zelensky en Oekraïne deel aan de topontmoeting van het Krim-platform.

De Krim, die in 2014 door Rusland werd geannexeerd, is sinds de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022 een belangrijk strijdpunt.

Lees hier de integrale tussenkomst van de Eerste Minister (PDF)