Nieuwsbericht

Op bezoek bij grootste autohaven ter wereld in Zeebrugge

Eerste Minister Alexander De Croo bracht vandaag een werkbezoek aan havenbedrijf ICO Terminals. Het bedrijf dat ook een vestiging heeft in Antwerpen verscheept jaarlijks zo’n 2 miljoen wagens en maakt ze ook rijklaar. De Eerste Minister stak in het kader van de VOKA-zomerstage een handje toe en leerde er elektrische wagens inspecteren, polieren en opladen.

ICO, de dochter van het Japanse logistieke Nippon Yusen Kaisha, laadt en lost in Zeebrugge jaarlijks meer dan 2,1 miljoen personenauto’s van alle merken van over de hele wereld. Er kunnen gelijktijdig ook 16 autocarriers aanleggen. ICO heeft ook een autoterminal in Antwerpen, waar jaarlijks 450.000 wagens behandeld worden. Daarmee is Port of Antwerp-Bruges de grootste autohaven ter wereld. Tesla bijvoorbeeld koos Zeebrugge als zijn importhaven voor West-Europa. Sinds kort komen ook alle nieuwe Chinese elektrische auto’s aan in Zeebrugge.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Ons land dankt veel welvaart aan haar centrale ligging. Dat zien we ook in Zeebrugge dat het knooppunt is van de hele logistieke autoketen in Europa en de wereld. Maar niet alleen onze ligging is cruciaal, ik zie hier ook creativiteit, ondernemerschap en ongelooflijk veel technische kennis. Dat maakt ons uniek in de wereld.”

Duurzame economie

ICO trekt ook volop de groene kaart. Elf windmolens zorgen voor voldoende elektriciteit om de hele logistieke keten te doen draaien en alle elektrische auto’s op te laden. Ook het water van de carwash wordt opgevangen en hergebruikt.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “De bedrijfswereld is een partner om met zijn allen minder afhankelijk te worden van gas en een versnelling vooruit te schakelen in de omslag naar een meer duurzame groene economie. Met het nodige zelfvertrouwen en de nodige daadkracht kunnen we dat, allemaal samen.”