Nieuwsbericht

Ontmoeting met Roch Kabore, President van Burkina Faso

Eerste Minister Alexander De Croo heeft vandaag de president van Burkina Faso, Roch Kabore, ontvangen.

De Eerste Minister feliciteerde president Kaboré met zijn herverkiezing eind vorig jaar. Niet alleen won de President met een overtuigende meerderheid, ook zijn de verkiezingen correct en democratisch verlopen. Het toont het engagement van het land om de democratische spelregels te respecteren.

Steun voor democratische ontwikkelingen

België nam Burkina Faso in 2015 op als partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking om er de democratische ontwikkelingen te ondersteunen. President Kaboré was in 2015 de eerste democratisch verkozen president sinds Burkina Faso begin jaren ’60 onafhankelijk werd.

Belangrijkste gesprekspunt was de situatie in de Sahel-regio. De regio wordt gekenmerkt door een veelvoud aan complexe crisissen, zoals natuurgeweld door de klimaatverandering, voedselonzekerheid en terroristische dreiging. Ook schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht, waaronder geweld tegen kinderen en vrouwen, nemen toe. De coronacrisis plaatst de situatie in de regio nog meer onder druk.

Engagement bevestigd

Eerste Minister Alexander De Croo bevestigde het engagement van België om Burkina Faso en de regio te blijven steunen, via onze bilaterale ontwikkelingssamenwerking, internationale partners en de Europese Unie. “België is sinds 2015 een partnerland van Burkina Faso en wil zij aan zij met de Burkinese overheid de situatie van de Burkinezen verbeteren. Ook in de strijd tegen de destabilisering van de Sahel-regio zijn we een partner. Dat is ook de boodschap die ik volgende week meeneem naar de Uitgebreide Top van de G5 Sahel Staatshoofden van Ndjamena," aldus de Eerste Minister.