Nieuwsbericht

Ontmoeting met NAVO Secretaris-Generaal Stoltenberg

Eerste Minister Alexander De Croo heeft vandaag NAVO Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg ontvangen. De Eerste Minister benadrukte onder meer het belang van een goede samenwerking tussen de NAVO en de Europese Unie in het belang van iedereen.

Het was de eerste ontmoeting tussen de Eerste Minister en de Secretaris-generaal. Op de agenda van de werkvergadering stonden drie prioriteiten: het versterken van de NAVO in het kader van de huidige veiligheidsdreigingen, bruggen bouwen tussen de NAVO en de Europese Unie en ten slotte lopende NAVO-missies.  

Versterken NAVO

Gewelddadig extremisme, internationaal terrorisme, cyberaanvallen, de impact van de klimaatverandering, geopolitieke spanningen, de wereld wordt vandaag geconfronteerd met verschillende dreigingen. 

Alexander De Croo, Eerste Minister: “In een complexe en veranderende wereld met continue verschuivende machtsverhoudingen is het belangrijk om een sterke NAVO te hebben die zich voorbereidt op de toekomst, en wendbaar en flexibel is.”  

Samenwerking met Europese Unie

Een veilig Europa is ook de ambitie van de NAVO. Daarom is het belangrijk om bruggen te slaan tussen de twee actoren. 

Alexander De Croo, Eerste Minister: “De NAVO is de hoeksteen van onze collectieve veiligheid. Een sterke NAVO en een sterke EU is belangrijk voor de veiligheid van ons land. Maar het is ook aan Europa om hier een tandje bij te steken door het defensiebeleid naar een hoger niveau te brengen.” 

De Eerste Minister ziet met het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president een kans om het Trans-Atlantisch bondgenootschap te versterken en nieuw leven in te blazen. 

 “Met President Biden hebben we een kans om het trans-Atlantisch partnerschap tussen de EU en de VS nieuw leven in te blazen. Het gaat niet om Europe First of America First, maar onze collectieve veiligheid moet op de eerste plaats staan, een sterke samenwerking en alliantie is in het belang van iedereen”, aldus de Eerste Minister.  

NAVO-missie in Afghanistan en Irak 

De Eerste Minister bevestigde ook de blijvende operationele steun van ons land . Momenteel is België onder meer actief in de NAVO-missie in Afghanistan en levert het luchtondersteuning in de strijd tegen Daesh in Irak.