Nieuwsbericht

Onmoeting met VN Secretaris-Generaal Guterres

Eerste Minister Alexander De Croo heeft vandaag VN Secretaris-Generaal Antonio Guterres ontvangen in de Wetstraat 16. Op de agenda: het belang van internationale samenwerking en solidariteit in de strijd tegen de pandemie, armoede en klimaatopwarming.

De eerste buitenlandse reis van António Guterres sinds zijn herbenoeming voor een tweede termijn brengt de Secretaris-Generaal meteen naar Brussel, het diplomatieke hart van de Europese Unie. Niet toevallig, België is één van de founding fathers van de Verenigde Naties en is altijd een voorvechter geweest van internationale samenwerking.

Samen sterker

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Of het nu gaat over de bestrijding van de pandemie, de vaccinproductie, klimaat of armoede, samen staan we altijd sterker. Nu België zijn samenleving langzaam weer opent dankzij een succesvolle vaccinatiecampagne, moeten we de vaccinproductie ook globaal opschalen om de meest kwetsbare landen te beschermen. België kan hier als één van de power houses voor vaccins in de wereld een belangrijke rol spelen.”

Ook de economische heropbouw na corona stond op de agenda. De Eerste Minister wil hetzelfde niveau van ambitie van het Europese RRF-plan wereldwijd vertaald zien.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “We hebben nood aan een wereldwijd plan voor economische heropbouw na corona. De pandemie heeft de ongelijkheden tussen landen vergroot en vooral de meest kwetsbaren getroffen. Voor de eerste keer in twintig jaar is extreme armoede opnieuw gestegen. We moeten samenwerken om die trend om te keren.”