Nieuwsbericht

Officieel bezoek aan Duitsland

Eerste Minister Alexander De Croo bracht op 9 en 10 mei een officieel bezoek aan Duitsland. Hij voerde er bilaterale gesprekken met Bondspresident Steinmeier en Bondskanselier Scholz. Naast de bilaterale relaties met onder meer sterke aandacht voor energie kwam ook de veiligheidssituatie in Europa en de oorlog in Oekraïne aan bod.

Het officieel bezoek aan Duitsland was het eerste bilateraal bezoek van Eerste Minister De Croo aan Duitsland sinds zijn Duitse ambtgenoot Olaf Scholz in december 2021 zijn functie als Bondskanselier opnam.

België en Duitsland kennen als buurlanden intense relaties. Dat vertaalt zich in een sterke economische relatie. Duitsland is de eerste handelspartner van België, België is de zesde handelspartners van Duitsland. Belgische bedrijven in Duitsland en Duitse bedrijven in België zijn samen goed voor 130.000 jobs.

Energiesamenwerking

Eerste Minister De Croo en Bondskanselier Scholz spraken onder meer over het verdiepen van de  Belgisch-Duitse energiesamenwerking. Zo werkt België aan een verdubbeling van haar capaciteit om LNG naar Duitsland te vervoeren. en we bespraken de mogelijkheden om samen te werken aan nieuwe projecten in Duitsland.

Ook op het vlak van hernieuwbare energie willen België en Duitsland samen optrekken. Meer hernieuwbare energie, meer energie van eigen bodem, maakt Europa onafhankelijker, brengt nieuwe economische kansen en zal energie op een duurzame manier betaalbaarder maken.

Waterstof en windenergie

Op het vlak van waterstof zien België en Duitsland heel wat raakvlakken om meer samen te werken. Dat bleek ook tijdens een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van de Belgische en Duitse energie-industrie. België is momenteel zijn waterstofstrategie aan het uitrollen. Duitsland is daarbij een strategische partner.

Daarnaast moet een ambitieuze uitbreiding van de offshore windcapaciteit een belangrijke impuls geven aan de overgang naar meer hernieuwbare energie, een grotere energieonafhankelijkheid en koolstofneutraliteit.

Oorlog in Oekraïne

De Eerste Minister en de Bondskanselier bespraken ook hoe ze, binnen Europees verband, samen kunnen blijven optreden, om de nadelige gevolgen van Poetins oorlog voor onze burgers, en ons bedrijfsleven, aan te pakken. De stijgende kosten van levensonderhoud zijn een belangrijke zorg en moet, naast sancties, een centraal plaats krijgen in de Europese besprekingen in de komende weken.