Nieuw militaire steun voor Oekraïne
De federale regering heeft een nieuw pakket militaire steun toegekend aan Oekraïne. We blijven de Oekraïense bevolking ook militair steunen. Dat heeft Eerste Minister Alexander De Croo bekendgemaakt, samen met de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.
Ons land levert vanaf dag één inspanningen om Oekraïne bij te staan. We waren één van de eerste landen om Oekraïne militair te steunen, met wapens. Op het moment dat nog veel andere landen twijfelden.
In totaal heeft ons land sinds het begin van de oorlog intussen 146 miljoen euro aan militaire steun geleverd. Dat gaat van brandstof en munitie en mobiele labo’s tot luchtafweergeschut. De ministerraad heeft vandaag beslist om daar een nieuw pakket van 90 miljoen militaire steun aan toe te voegen. Het gaat om het grootste Belgische militaire steunpakket tot nu toe.
(lees verder onder de video)
Maar de oorlog beperkt zich vandaag niet enkel tot het slagveld. Wat Rusland een “speciale militaire operatie” noemt is niet zomaar een oorlog. Ze nemen – in weerwil van alle regels van het oorlogsrecht – ook rechtstreeks de Oekraïense bevolking onder vuur. Bij de laatste reeks raketaanvallen op steden zijn gisteren opnieuw heel wat gewonden en opnieuw ook burgerdoden gevallen. Dat is in strijd met de regels van het oorlogsrecht en Rusland zal daar ooit verantwoording voor moeten afleggen.
Maar intussen is het wel belangrijk dat we Oekraïne en het Oekraïense volk blijven steunen, ook met civiele steun, waaronder humanitair. Ik denk aan ambulances, medische kits, tenten en generatoren.
Het totale pakket civiele steun bedraagt tot vandaag 86 miljoen euro, waarvan 69 miljoen humanitaire steun, met nog 10,6 miljoen euro steun voor herstel en wederopbouw (recovery & reconstruction) en een pakket van 6,4 miljoen euro voor mensenrechten en de strijd tegen de straffeloosheid.
Blokkering Russische assets en activa
Daarnaast speelt ons land ook zijn rol in het blokkeren van Russische assets en activa. In totaal heeft België al voor een totale waarde van 191 miljard euro aan Russische financiële transacties geblokkeerd en 58 miljard euro aan activa bevroren.
Dat is veruit het grootste bedrag van alle Europese landen en de grootste bevriezing van tegoeden per hoofd van de bevolking ter wereld. Wij onderzoeken de mogelijkheid om deze middelen te gebruiken voor de wederopbouw in Oekraïne.
Brede aanpak inkomsten diamanthandel
En, ten slotte, er is al heel veel gesproken over import en export van Russische diamanten. Ons land wil óók daar de financiële stromen naar Rusland substantieel beperken. Als je dat enkel doet met Europese sanctiepakketten bots je op beperkingen.
Die verschuiving buiten Europa zien we nu al, en die raakt de Russische oorlogsmachine op geen enkele manier. We moeten daarom verder gaan. Daarom werkt ons land de voorbije maanden, samen met de Europese Commissie, met partners buiten de Europese Unie tot een bredere aanpak te komen die daadwerkelijk Russische inkomsten uit de diamanthandel terugdringt.