Toespraak

"Niet enkel herdenken, ook bestraffen"

Eerste Minister Alexander De Croo nam vandaag digitaal deel aan de Bucha Summit. Op 31 maart is het precies één jaar geleden dat Bucha werd bevrijd en de Russische oorlogsmisdaden aan het licht kwamen.

 

Na de bevrijding van Bucha, ten noorden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv, ontdekte de hele wereld welke gruwelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid het Russische leger er pleegde. Er was onder meer sprake van verkrachtingen, onschuldige burgers werden geëxecuteerd en slachtoffers werden achtergelaten in een massagraf.

Op deze eerste verjaardag organiseerde Oekraïne de Bucha Summit on Russia’s Accountability for the Crimes in Ukraine. De Eerste Minister sprak in een videoboodschap zijn steun uit voor de berechting van oorlogsmisdaden in Oekraïne:  

Alexander De Croo: “Vier maanden geleden stond ik in Bucha aan de rand van het massagraf waar onschuldige burgers door de Russische barbaren werden achtergelaten. Vrouwen en mannen met handen op de rug gebonden, mishandeld en geëxecuteerd. Hen herdenken is belangrijk, maar niet voldoende. We moeten de barbaren die verantwoordelijk zijn voor deze misdaden ook ter verantwoording roepen, vervolgen en berechten. Dat is ook de reden waarom België het Internationaal Strafhof in Den Haag voluit steunt in zijn onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne.”

 

Klik hier voor de volledige toespraak van Eerste Minister De Croo