Nieuwsbericht

Lof voor Belgische militairen die Baltisch luchtruim bewaken

Eerste Minister Alexander De Croo bracht vandaag samen met zijn Estse collega Kaja Kallas een bezoek aan de luchtmachtbasis van Ämari. Van daaruit bewaakt een team van Belgische F16-piloten in NAVO-verband het Baltisch luchtruim. Estland drukte zijn grote dankbaarheid en respect uit voor het engagement van België en onze Belgische militairen.

Vier Belgische F16’s en een zestigtal militairen staan nog tot eind maart in voor de Enhanced Air Policing Mission, een NAVO-missie die de veiligheid van het luchtruim boven Estland, Letland en Litouwen moet garanderen. België was in 2004, de dag na de toetreding van de Baltische staten tot de NAVO, de eerste bondgenoot die instond voor de luchtbewaking. Intussen is het al de elfde keer dat ons land een rotatie voor zijn rekening neemt; de derde vanaf de basis nabij de Estse hoofdstad Tallinn. Andere rotaties gebeurden vanop luchtmachtbasissen in Polen en Litouwen. België is hiermee, na Duitsland, de tweede grootste bijdrager aan de luchtbewaking.

Eenheid en solidariteit

De Eerste Minister reisde naar Estland om de Belgische militairen te bedanken voor hun inzet en een boodschap van solidariteit en eenheid tussen de NAVO-bondgenoten uit te drukken. Alexander De Croo, Eerste Minister: “De NAVO is de hoeksteen van onze collectieve veiligheid. Als de grenzen van onze NAVO-partners in het gedrang zijn, dan zijn ook onze grenzen in het gedrang. Daarom neemt België als trouwe NAVO-partner haar verantwoordelijkheid. We komen verder als we samenwerken en eenheid en solidariteit tonen. Daarom ben ik hier vandaag en daarom zal ons land zich in de toekomst blijven engageren in de Baltisch regio.”

De Estse Eerste Minister Kaja Kallas bedankte België uitgebreid voor alle geleverde inspanningen. “De Belgische aanwezigheid is een teken van de gemeenschappelijke afschrikking van de NAVO-landen. Rusland heeft meer dan 100.000 troepen verzameld aan de grens met Oekraïne en meer dan 30.000 in Wit-Rusland, de grootste ontplooiing sinds de Koude Oorlog. We moeten Rusland blijven afschrikken.”

Relatie met Rusland

De Eerste Minister benadrukte dat we niet kunnen terugkeren naar de logica van de Koude Oorlog waarbij Europa en de rest van de wereld in invloedssferen ingedeeld waren. “Elk land moet zijn keuzes kunnen maken op een manier die de legitieme veiligheid van allen waarborgt. Dit is de enige basis voor stabiliteit en samenwerking in Europa. Wij willen goede relaties met Rusland. Daarom is een blijvende dialoog en diplomatiek engagement noodzakelijk. Maar dat kan enkel in klimaat van wederzijds respect dat start met respect voor elkaars grenzen en soevereiniteit.”