Nieuwsbericht

Lancering Europees-Afrikaanse D4D-hub

Digitalisering als hefboom voor ontwikkeling. Dat is het doel van de D4D-hub die de Europese Unie en de Afrikaanse Unie vandaag lanceren. Met het project wil Europa de digitale economie in Afrika een boost geven. België zet als één van de founding fathers haar schouders onder het gezamenlijke initiatief.

 

De laatste jaren zagen duizenden digitale startups het levenslicht in landen als Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika, de zogenaamde Silicon Savannah van Afrika. De startups komen met verfrissende ideeën en innovaties, en worden een alsmaar belangrijkere bron van menselijke en economische groei. Een tendens die ook het Belgisch ontwikkelingsbeleid niet is ontgaan. Daarom lanceerde toenmalig minister van Ontwikkelingsssamenwerking Alexander De Croo in 2016 het D4D-platform. Bedoeling van het platform is bedrijven, organisaties en projecten samen te brengen die inzetten op digitalisering om zo de slagkracht van het ontwikkelingsbeleid te verhogen.

Belgisch voorbeeld

Op Europees niveau was België altijd al dé voortrekker op het vlak van Digital for Development. België nam bijvoorbeeld het initiatief om met 17 Europese lidstaten Digital for Development op de Europese agenda te plaatsen. Met succes. De Europese Commissie schaart zich nu achter het initiatief en zal het Europees uitrollen samen met de Afrikaanse Unie.

Samenwerking

Samenwerking tussen verschillende partners ligt aan de basis van het initiatief, niet enkel tussen de publieke en private sector, maar ook samenwerking met de civil society, de onderwijs- en academische wereld.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Onze toekomst is meer dan ooit digitaal. De wereld om ons heen verandert steeds sneller. Niet alleen hier in België en het Westen, maar in de hele wereld. De bruisende startup scene in Afrika toont dat er ook een ander Afrika is, een jong, ondernemend en innoverend Afrika dat de toekomst omarmt en vooruit wil. Het Europese D4D-initiatief zal mensen en kmo’s nog dichter bij elkaar brengen. Digitalisering en een dynamische privésector zijn belangrijke schakels voor duurzame ontwikkeling.”