Nieuwsbericht

Herdenking Wapenstilstand aan Menenpoort in Ieper

Op Wapenstilstand bracht Eerste Minister Alexander De Croo hulde aan de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog aan de Menenpoort in Ieper.

Op 11 november 1918 kwam er officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. In een bos bij het Franse stadje Compiègne, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Parijs, werd die dag de wapenstilstand gesloten. Vanaf 11 uur die ochtend werd er niet meer gevochten. Wapenstilstand is sindsdien de dag om alle oorlogsslachtoffers, burgers en militairen, te herdenken.

Mét publiek

Door de coronapandemie en de strenge maatregelen vond de herdenking vorig jaar in intieme kring plaats, zonder publiek en met maar één klaroener. Dit jaar werd Wapenstilstand op de traditionele manier herdacht, met genodigden en toeschouwers.

Alexander De Croo: “Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ons land het slagveld van de hele wereld. Hier kruisten de paden van vijftig verschillende nationaliteiten van vijf verschillende continenten. Twintig miljoen mensen verloren het leven bij één van de meest zinloze conflicten op Europese bodem. In ons land vielen 600.000 doden. De meesten onder hen soldaten, jonge mannen. Zij vielen voor onze vrijheid. Dat mogen we nooit vergeten en moeten we blijven herdenken om ook aan de jonge generatie door te geven dat vrede nooit verworven is en onze vrijheid nooit af is.”

De Eerste Minister sprak tijdens de plechtigheid de Exhortation uit, een passage uit het gedicht For the Fallen van de Britse dichter Laurence Binyon:

They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them