Nieuwsbericht

Grootste klimaatinvestering ooit in ons land

De federale en Vlaamse regering hebben vandaag een intentieovereenkomst afgesloten met staalbedrijf ArcelorMittal om de staalproductie in Gent te vergroenen. Het gaat om een investering van 1,1 miljard euro, de grootste klimaatinvestering ooit in België.

Het bedrijf zal in België vooral investeren in zijn site in Gent. Zo krijgt de fabriek daar groenere ovens die draaien op gas, in plaats van op steenkool, en eventueel later kunnen werken op waterstof, een fikse vermindering voor de CO2-uitstoot. De investering moet de CO2-uitstoot met 3,9 miljoen ton per jaar verminderen. Eerste Minister Alexander De Croo is tevreden dat bedrijven zoals ArcelorMittal hun verantwoordelijkheid nemen en meestappen in een ambitieus innovatief klimaatproject.

Alexander De Croo: “We hebben ambitieuze acties nodig om de klimaatcrisis aan te pakken. Europese landen zijn koploper, met ambitieuze doestellingen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55% te verminderen en tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Het is goed om te zien dat ook sectoren met een grote ecologische voetafdruk meedoen door te investeren in innovatie die de uitstoot vermindert en, op lange termijn, zelfs koolstofneutraal is. Deze grote investering is belangrijk voor de werkgelegenheid in Gent en zal de CO2-voetafdruk van ons land aanzienlijk verminderen.”