Nieuwsbericht

Eerste Minister De Croo feliciteert nieuwe Amerikaanse president Biden

Eerste Minister Alexander De Croo feliciteert president Joseph R. Biden met zijn inauguratie als 46e President van de Verenigde Staten. Hij feliciteert ook Kamala Harris, de eerste vrouwelijke vicepresident ooit.

Alexander De Croo: “Met de inauguratie van president Biden begint een nieuw hoofdstuk voor de relaties tussen Europa en Amerika. President Biden zit overduidelijk op een sterke trans-Atlantische lijn. Hij is een overtuigd multilateralist die achter het Klimaatakkoord van Parijs staat en de NAVO ziet als hoeksteen van onze gemeenschappelijke defensie. Door zijn aantreden staat de Westerse alliantie weer stevig op haar twee benen: het Europese en het Amerikaanse. Ik kijk ernaar uit om met hem en zijn administratie samen te werken. België en de VS delen heel wat belangen, die we het best dienen als we samenwerken.”

Sterke trans-Atlantische relatie

De Verenigde Staten is een strategische partner en een belangrijke bondgenoot van België en de Europese Unie. Als thuisbasis van de Europese Unie en de NAVO is België bereid om samen met de nieuwe Biden-administratie de trans-Atlantische alliantie verder te versterken ter verdediging van onze gemeenschappelijke waarden.

Alexander De Croo: “Samen vormen de Verenigde Staten en een verenigd Europa een sterke tandem om de internationale rechtsorde te  versterken. Klimaatverandering, COVID-19 en de strijd tegen terrorisme staan ​​bovenaan de lange lijst van wereldwijde uitdagingen die we alleen maar succesvol kunnen aanpakken als we dat samendoen, in een geest van internationale samenwerking en solidariteit. President Biden belichaamt de terugkeer van de Amerikaanse politieke wil om internationale verantwoordelijkheid op te nemen. Europa moet nu zorgen dat het klaarstaat met duidelijke antwoorden in de grote geopolitieke dossiers.”

Sterke economische band

Economisch is de band tussen Europa en de Verenigde Staten niet te onderschatten. De Verenigde Staten investeert drie keer meer in Europa dan in Azië. De Europees-Amerikaanse handelsstroom is goed voor een derde van de wereldhandel.

Ook de economische relatie tussen België en de Verenigde Staten is bijzonder sterk. In totaal zijn zo’n 900 Amerikaanse bedrijven actief in ons land, vaak in strategische kennissectoren zoals farma, chemie en de dienstensector. Samen vertegenwoordigen ze 124.000 jobs, terwijl de 500 Belgische bedrijven die in de VS actief zijn goed zijn voor zo’n 60.000 jobs.

Eerste Minister De Croo hoopt President Biden binnenkort te ontmoeten om de banden tussen onze twee landen te versterken en onze gemeenschappelijke agenda vooruit te stuwen.