Nieuwsbericht

Federaal Begrotingsakkoord 2024

De federale regering bereikte een akkoord over de begroting van 2024. Eerste Minister Alexander De Croo, de vice-premiers en staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand bereikten na meer dan 30 uur onderhandelen een akkoord om 1,2 miljard euro te besparen. Er wordt ook voor 500 miljoen aan nieuw beleid vooropgesteld.

Door de extra inspanningen zal het begrotingstekort in 2024 onder 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zakken.  Alexander De Croo: “We doen opnieuw wat we beloofd ­hebben. Telkens als we voorop­gesteld hebben een bepaalde ­inspanning te doen, hebben we dat ingelost”.

Flexijobs

Er wordt ingezet op meer flexijobs. Het systeem van flexijobs wordt uitgebreid naar in totaal 22 sectoren ipv 10 nu. In bepaalde sectoren zoals de zorg, onderwijs, autocarbedrijven, voedings- en cultuursector is de vraag naar extra personeel zeer hoog.

Alexander De Croo: “Met deze beslissing zorgen we voor meer helpende handen waar nodig, zoals de kinderopvang. Er staan vandaag 200.000 vacatures open. We helpen bedrijven en instellingen om makkelijker mensen te vinden. Werken meer laten lonen is en blijft de prioriteit van deze regering.”

Betaalbaar wonen

Om jonge gezinnen de kans te geven om te bouwen blijft de BTW voor sloop en bouw permanent op 6% ipv 21%. Een huis kopen en verbouwen wordt zo een pak goedkoper. De maatregel zorgt voor een snellere en duurzame vernieuwing van onze woningen. De verlaging van de BTW zal de bouwsector een boost geven.

Er wordt ook fors geïnvesteerd in veiligheid. Veiligheid is een basisrecht. Burgers moeten zich veilig kunnen begeven in stationsbuurten. “Het drugscommissariaat en de politie krijgen extra middelen. Het aantal zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld wordt uitgebreid.”