Nieuwsbericht

Europese Unie moet voortouw nemen in boosten wereldwijde productie en verdelen vaccins

De Europese Unie moet het voortouw nemen bij de internationale inspanningen om COVID-19 te verslaan door de productie en distributie van coronavaccins te boosten. Dat schrijft Eerste Minister Alexander De Croo samen met de Deense premier Frederiksen, de Zweedse premier Löfven, de Spaanse premier Sanchez en de Franse president Macron in aanloop naar Europees overleg over de coronavaccins.

In een gezamenlijke brief aan Europees Commissievoorzitster von der Leyen en Raadsvoorzitter Charles Michel benadrukt de Eerste Minister samen met zijn Europese collega’s dat de internationale samenwerking de hoeksteen moet zijn van het Europese antwoord op deze gezondheidscrisis.

Als de grootste exporteur van vaccins ter wereld, heeft de Europese Unie een bijzondere verantwoordelijkheid. Het is aan Europa om de leiding te nemen om publieke en private partners samen te brengen om zo de wereldwijde productie en distributie van veilige, effectieve en betaalbare vaccins te boosten. In een geest van samenwerking met de privésector moet vaccinkennis en technologie proactief worden gedeeld.

Vaccins delen

De brief bevat ook een pleidooi voor het activeren van een eigen Europees verdeelmechanisme voor vaccins.Door in te zetten op verschillende vaccins zullen de Europese landen tegen het einde van de zomer veel meer vaccins geleverd krijgen dan nodig om de eigen bevolking te beschermen. Naast het wereldwijde verdelingsmechanisme COVAX, moet er een eigen Europees verdeelmechanisme komen om vaccin ook met het Europees nabuurschap en Afrika te delen. Dat is ook in het Europees belang. Want zolang niet iedereen veilig is, is niemand helemaal veilig.

Klik hier om de volledige brief te lezen.pdf