Nieuwsbericht

Energie-overleg met Spaanse premier Pedro Sanchez

Eerste Minister Alexander De Croo heeft in aanloop naar de Europese Raad de Spaanse Eerste Minister Pedro Sánchez ontvangen in zijn ambtswoning. Ze spraken over een Europese aanpak van de stijgende energieprijzen.

Na de twee Belgische energie-akkoorden van vorige week, moet nu prioritair werk worden gemaakt van een Europees winterplan. Dat winterplan moet verderbouwen op de discussie tijdens de bijzondere Europese Raad in Versailles (10-11 maart) waar België een mogelijke plafonnering van de gasprijzen op tafel legde als ultiem middel om de irrationele prijsvorming van de gasmarkten te breken. De Europese Commissie kreeg de opdracht om verschillende opties uit te werken.

In aanloop naar de Europese Raad, heeft de Eerste Minister de volgende dagen een reeks contacten gepland. “Na de Belgische energie-akkoorden is het tijd voor een Europees energie-akkoord. We moeten nu al volgende winter beginnen voorbereiden met een echt Europees winterplan,” aldus de Eerste Minister.

Samen sterker

Concreet is het voorstel onder meer dat Europese landen de stap zetten naar de Europese samenaankoop van gas. Alexander De Croo: “Europa staat sterker als ze haar gezamenlijke gewicht in de schaal gooit om de energieprijzen te drukken. We deden dat in het verleden ook met de gezamenlijke aankoop van vaccins. We kunnen dat nu opnieuw doen. Samen staan we sterker. Zo creëeren we zekerheid en voorspelbaarheid, de beste manier om de irrationele gasprijzen te breken en de prijs onder controle te houden. Ook bij ons. Een tijdelijke prijsplafonnering van de groothandelsprijzen is daarbij de ultieme noodrem, een stok achter de deur om irrationele prijsstijgingen af te remmen.”