Nieuwsbericht

Eerste Minister woont lancering bij van wielerseizoen voor mensen met een beperking

Eerste minister Alexander De Croo heeft vandaag de lancering van ‘Nieuwsblad Cycling Series’ bijgewoond in Oudenaarde. Wielrenners met een mentale beperking zullen nog dit jaar kunnen deelnemen aan bekende wielerwedstrijden zoals de Lotto Zesdaagse van Gent, de Druivencross in Overijse of de Benelux Tour. 

 

 

Special Olympics, Flanders Classics, Golazo en Het Nieuwsblad slaan de handen in elkaar om competities voor mensen met een verstandelijke beperking te integreren in bestaande wielerwedstrijden.

Wielerwedstrijden voor gelijkheid
Alexander De Croo: “Dit is een schitterend initiatief dat laat zien hoe sport kan bijdragen aan inclusie en gelijke kansen. We weten dat er zo’n 200 wielrenners met een verstandelijke beperking deelnemen aan Special Olympics wedstrijden. Die wielrenners kunnen nu op mythische plaatsen komen waar ze vandaag misschien alleen van kunnen dromen. Zo’n wedstrijd kan bijdragen tot meer openheid en gelijkheid, daar ben ik van overtuigd. In het wielrennen is iedereen gelijk. Hoe meer mensen kunnen meedoen hoe beter voor de samenleving.”

Parcours van profs
Special Olympics kwam met Flanders Classics en Golazo overeen om de parcoursen van zeven bekende wedstrijden voor profs te gebruiken voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij koersen tegen mekaar in afwachting van de profs. Harry Demey van Special Olympics Belgium: “Vanuit Special Olympics zijn we ervan overtuigd dat sport de verschillen tussen mensen overstijgt. Daarom ondersteunen we graag alle sportinitiatieven die inclusie stimuleren. We zetten hiermee een demarrage naar een meer inclusieve samenleving.”

Na de persconferentie maakten de aanwezige wielrenners en de Eerste Minister nog een ritje langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. De competitie van Nieuwsblad Cycling Series wordt afgetrapt op 29 mei met de Ronde van Limburg.