Nieuwsbericht

Eerste Minister wil cyberveiligheid hoger op de agenda

Eerste Minister Alexander De Croo wil van België één van de minst kwetsbare landen in Europa maken voor cyberaanvallen. Dat heeft hij gezegd bij een bezoek aan Ranson, een producent van bakkerijgrondstoffen in Harelbeke dat in 2019 slachtoffer werd van een cyberaanval. Morgen buigt de Nationale Veiligheidsraad zich over een nieuwe cyberveiligheidsstrategie voor ons land.

Alle vormen van cybercriminaliteit nemen toe. Het centrale meldingspunt CERT.BE noteerde in 2020 een toename van 66% van het aantal meldingen van cyberaanvallen in België. Het reële aantal cyberaanvallen in België ligt heel wat hoger omdat particulieren en bedrijven nog te vaak niet melden dat ze slachtoffer zijn geworden van een cyberincident. Dagelijks komen op verdacht@safeonweb.be ruim 12.000 meldingen binnen.

Een recente bevraging van Belgische CEO’s leert ook dat cybercriminaliteit in de top 3 blijft van de meest gepleegde vormen van criminaliteit. Zeven op tien CEO’s zien cyberaanvallen ook als een bedreiging voor de groeivooruitzichten van hun organisatie, bijna een derde is 'extreem bezorgd' over cyberdreigingen.

Morgen buigt de Nationale Veiligheidsraad zich over een nieuwe Nationale Cybersecurity Strategie, die inspeelt op de huidige en toekomstige risico’s en dreigingen. Die moet van ons land tegen 2025 een van de minst kwetsbare landen maken.