Nieuwsbericht

Eerste Minister plaatst mee zonnepanelen: eigen energie van bij ons

Eerste Minister Alexander De Croo ging het dak op en plaatste in Meerbeke (Ninove) mee zonnepanelen. “Eigen energie van bij ons is betrouwbaarder en goedkoper.”

“We moeten sneller naar meer eigen en goedkopere energie. Naar fossielvrije energie, in óns land geproduceerd. Op onze Noordzee, in onze kerncentrales, op onze daken,” zei de Eerste Minister in zijn State of the Union vorige week. Hij voegde onmiddellijk de daad bij het woord en ging mee zonnepanelen plaatsen.

De Eerste Minister trok mee het dak op met de installateurs van Energyhome. Het bedrijf maakt zonnepanelen toegankelijk voor meer gezinnen. Het plaatst gratis zonnepanelen en verdient de investering terug met vaste of variabele vergoeding die gezinnen betalen en door de overtollige stroom terug op het net te plaatsen. Al een 5.500 gezinnen in Vlaanderen kozen al voor deze formule.

Lagere btw op zonnepanelen

Ook de federale regering verlaat de drempel om te investeren in zonnepanelen. Tot eind volgend jaar geldt een verlaagd btw-tarief op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Je betaalt dan geen 21% maar 6% btw.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “We gaan door een moeilijke periode door een te grote afhankelijkheid van Rusland als onbetrouwbare energieleverancier van fossiele brandstoffen. De les die we moeten trekken is veel meer inzetten op eigen en goedkopere energie van bij ons. Daarom investeren we in meer windmolens op zee, in onderzoek naar kleinere propere kerncentrales en zetten we in op waterstof. Ook de zonnepanelen op onze daken spelen een belangrijke rol."