Nieuwsbericht

Eerste Minister opent nieuwe sorteerlijn recyclagebedrijf Renewi

Vanmorgen heeft Eerste Minister Alexander De Croo in Gent een nieuwe sorteerlijn geopend bij Renewi, de grootste afvalverwerker van ons land. Met de nieuwe sorteerlijn kan Renewi jaarlijks 125.000 ton bedrijfsafval verwerken. De helft daarvan wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe materialen.

 

“Afval bestaat niet voor ons. Wij verbranden niets, storten bijna niets, maar recycleren", stelt Mark Thys CEO van Renewi. De nieuwe installatie, goed voor een investering van zo'n 20 miljoen euro, zorgt ook voor minder CO2-uitstoot en extra tewerkstelling op de site in Gent. Die is één van de meest geavanceerde ter wereld en maakt gebruik van artificiële intelligentie om het soort afval te herkennen en te scheiden.

Kampioen recyclage
De investering van Renewi past in de ambitie om van Vlaanderen dé recyclagehub van Europa te maken. Ook premier De Croo was onder de indruk van de technologie en circulaire ambities. "Wij zijn in België kampioen in recyclage en daar draagt iedereen zijn steentje aan bij.”

Afval van de één is grondstof van de ander
Naast een nieuwe sorteerlijn heeft Renewi ook geïnvesteerd in een nieuwe windmolen. Met 242 meter de hoogste op het Belgische vasteland. Een groot deel van de energiebehoefte op de site, ruim 70 procent, wordt geleverd door een nieuwe windturbine. Alexander De Croo: “Het afval van de één is de grondstof van de ander. Als land zetten we in op verduurzaming. Ook de industrie kiest voor groene groei. Dat een bedrijf als Renewi circulaire economie koppelt aan hernieuwbare energie is dubbel gewonnen.”