Nieuwsbericht

Eerste Minister op bezoek bij aardbeikweker

Eerste Minister Alexander De Croo ging vandaag samen met Boerenbond-voorzitster Sonja De Becker op bezoek bij aardbeikwekers Raf en Marleen. Onze Belgische aardbeien uit Hoogstraten zijn overheerlijke topproducten die tot ver buiten onze landsgrenzen worden gesmaakt.

De aardbeisector blaakt van ondernemerschap en is een belangrijke sector in ons land. Jaarlijks wordt er maar liefst 48.433 ton aardbeien geproduceerd, goed voor een jaarlijkse totale omzet van 192 miljoen euro. Zo’n 20 procent van de geproduceerde aardbeien zijn voor de exportmarkt. Belangrijkste afzetmarkten zijn Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, Finland en Luxemburg.

Met steun van de overheid

Maar de sector had net als nagenoeg alle andere sectoren zijn aandeel aan corona-uitdagingen. Dankzij tal van ondersteunende maatregelen van de federale regering doorheen de coronapandemie kon de sector blijven werken en werd de grootste schade vermeden. Zo werd de land- en tuinbouw erkend als essentiële sector en werd het aantal dagen gelegenheidsarbeid in de sector verdubbeld.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Onze Belgische aardbeien zijn wereldtop. Dat maakt van de aardbei niet alleen een lekkernij om zelf van te genieten, maar ook een belangrijk en smakelijk exportproduct. Met dank aan de passie en het ondernemerschap van de vele telers. Ook zij werden tijdens corona op de proef gesteld. Als federale regering zijn we dan ook bijgesprongen met steunmaatregelen, bijvoorbeeld om te zorgen voor helpende handen in de fruitteelt door het aantal dagen gelegenheidsarbeid te verdubbelen. Zo laten we de zomer nog beter smaken.”

Dubbele plukkaart

Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond: “We appreciëren ten zeerste de diverse maatregelen die de federale regering trof om de tewerkstelling in de sector te garanderen. Denk bijvoorbeeld maar aan de regelgeving rond grenscontroles of andere maatregelen om het beschikbare arbeidsaanbod te maximaliseren: het inschakelen van tijdelijk werklozen en asielzoekers voor de werkzaamheden op de land- en tuinbouwbedrijven, de dubbele plukkaart in 2020, het verhoogde quotum van 100 dagen in 2021 …”