Nieuwsbericht

Eerste Minister ontvangt Oekraïense president Zelensky in Brussel

Eerste Minister Alexander De Croo heeft vanmorgen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Tijdens de ontmoeting werd gesproken over de steun van België aan Oekraïne en de Belgische deelname aan de F-16 coalitie.

Het verrassingsbezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vond plaats in de Wetstraat 16, het kabinet van de Eerste Minister. Aan de ontmoeting namen ook de ministers van Defensie Ludivine Dedonder en Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib deel. Concreet werden 3 zaken besproken.

Militaire steun

Ons land maakt deel uit van de F-16 coalitie voor Oekraïne. Samen met Nederland, Noorwegen en Denemarken zal België piloten opleiden en vliegtuigen onderhouden. De regering is ook bereid om F16 gevechtsvliegtuigen te leveren.

Alexander De Croo: “We staan aan de zijde van Oekraïne. Dat is vanaf het begin van de Russische invasie al zo. Vanaf 2025 zal België F16’s ter beschikking stellen aan Oekraïne. Dat zal uiteraard afhangen van de beslissing van de volgende regering.”

De Oekraïense president is tevreden met de Belgische toezegging. Volodymyr Zelensky: “Ik ben België heel dankbaar dat het vandaag beslist heeft om Oekraïne te helpen met F-16’s vanaf 2025. Dat zorgt mee voor een langdurige beschikbaarheid van gevechtsvliegtuigen.”

Economische sancties tegen Rusland

België werkt aan een sluitend systeem om Russische diamanten te weren uit de markten wereldwijd. Zowel de 27 landen van de Europese Unie als de G7-landen zouden meewerken aan de uitvoering aan het embargo voor Russische diamanten.

Oekraïnefonds

De Eerste Minister sprak met Zelensky ook over de oprichting van een nieuw Oekraïnefonds. Het fonds zal gespijsd worden met belastinginkomsten uit de intresten op Russische tegoeden die op Belgische grondgebied bevroren zijn.

Alexander De Croo: “Momenteel is er al een bedrag van 1,7 miljard beschikbaar. We gaan dat gebruiken voor de aankoop van militaire uitrusting, humanitaire steun en wederopbouw van de zwaarst getroffen regio’s in Oekraïne.”