Nieuwsbericht

Eerste Minister kondigt nieuw steunpakket aan tijdens bezoek aan Kiev

Eerste Minister De Croo heeft tijdens een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev een nieuw Belgisch steunpakket aangekondigd. De Eerste Minister werd vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

President Zelenski begroet Eerste Minister De Croo bij aankomst in KievPresident Zelenski begroet Eerste Minister De Croo bij aankomst in Kiev

De Eerste Minister en de minister van Buitenlandse Zaken werden bij aankomst in Kiev verwelkomd door de Oekraïense President Volodomyr Zelenski.

“Onze belangrijkste boodschap is onze volledige steun aan Oekraïne,” stelde Alexander De Croo bij aankomst in Kiev. “Ons bezoek vindt plaats op een cruciaal moment. De winter staat voor de deur en na tegenslagen op het slageveld valt Rusland steeds meer de burgerbevolking rechtstreeks aan. Dit is één van de moeilijkste momenten van de oorlog.”

Nieuw steunpakket voor de winter

België was bij de start van de oorlog één van de eerste landen die Oekraïne militaire steun gaf. In totaal voorzag ons land al 221,7 miljoen euro. Naar aanleiding van het bezoek kondigde Eerste Minister De Croo een nieuw steunpakket aan van 37,4 miljoen euro.

Naast militaire steun geeft België ook winterhulp. Zo levert B-FAST onder meer generatoren, eerste-hulppakketten en slaapzakken. Ons land voorziet ook middelen om scholen en ziekenhuizen te herstellen en te verwarmen.

Tijdens een bilateraal onderhoud bespraken de Eerste Minister en de Oekraïense President de recente Russische aanvallen op het Oekraïense energiesysteem.

“We zien Rusland zich richten op uw bevolking en de energie-infrastructuur, om uw volk in het donker en de koude te zetten. Vandaag, op dit moeilijke moment, is het dan ook belangrijk om hier te zijn,” aldus Eerste Minister De Croo.

Zelenski bedankt België

President Zelenski bedankte de Eerste Minister en België voor de steun die ons land aan Oekraïne geeft.

"Onze onderhandelingen en samenwerkingen zijn heel vruchtbaar en in elkaars belang", aldus de Oekraïense president.

President Zelenski en Eerste Minister De Croo nemen samen deel aan de herdenking van HolodomorPresident Zelenski en Eerste Minister De Croo nemen samen deel aan de herdenking van Holodomor

De president merkte ook op dat het bezoek van de Eerste Minister De Croo op een heel speciale dag komt, namelijk de herdenking van de miljoenen slachtoffers van de grote hongersnood in Oekraïne in 1932 en 1933, de 'Holodomor' in het Oekraïens. Kiev beschouwt die hongersnood als een genocide door het regime van Stalin.

Eerste Minister De Croo nam in de vooravond samen met President Zelenski, zijn echtgenote, de Oekraïense premier en de premier van Litouwen deel aan de herdenking van 90 jaar Holodomor aan het Holodomor Memorial in Kiev.

Grain from Ukraine

België treedt ook toe tot Grain from Ukraine. Een initiatief van President Zelenski om graantransporten te financieren, vanuit Oekraïense haven naar landen die kampen met grote voedselonzekerheid. België is volgens Zelenski het eerste land dat zich bij dit initiatief aansluit.

“Dit is een win-win,” besloot Alexander De Croo. “Hiermee helpen we niet alleen landen in hongersnood, maar ook de Oekraïense economie. Maar het toont vooral dat Oekraïne en België dezelfde waarden delen: respect, openheid en solidariteit.”