Nieuwsbericht

Eerste Minister huldigt nieuwe vaccinfabriek van Univercells in

Vaccins, made in Belgium, maar met een positieve impact overal ter wereld. Dat is het verhaal van Univercells, dat vandaag een nieuwe productiesite voor (corona)vaccins opende in Charleroi, in aanwezigheid van Eerste Minister Alexander De Croo, Minister Meryame Kitir en Staatssecretaris Thomas Dermine. Vanuit ons land zal het bedrijf ook samenwerken met Afrikaanse partners om daar vaccins te ontwikkelen en te produceren, belangrijk om iedereen te beschermen en levens te redden.

Het bezoek sluit aan bij het R&D Biopharma Platform, dat de Eerste Minister samen met de farmasector lanceerde eind oktober vorig jaar om van België de “health and biotech valley” van de toekomst te maken. Ons land heeft immers een rijk biotech-ecosysteem (niet alleen in Charleroi, maar bijvoorbeeld ook in Gent dankzij pionierswerk van het VIB). Dankzij Belgische expertise en innovaties in het ontwikkelen van geneesmiddelen worden elke dag wereldwijd levens gered.

Vertrouwen in Charleroi

De nieuwe productie-eenheid van Univercells bevestigt het vertrouwen van het bedrijf in de Belgische know how. Met een oppervlakte van 900 vierkante meter zullen jaarlijks gemiddeld 150 miljoen doses vaccin kunnen worden geproduceerd vanuit Charleroi.

Dankzij een technologie die in 2014 werd ontwikkeld, heeft het bedrijf ook de juiste tools in handen om op een kleinere oppervlakte meer vaccins te ontwikkelen, waardoor de prijs per vaccin daalt, een expertise die ze met hun partners in Afrika (oa Senegal en Ghana) willen delen.

België = deel van oplossing

Eerste Minister Alexander De Croo is bijzonder trots dat ons land zijn expertise deelt en een deel van de oplossing kan zijn voor een mondiale crisis.

Eerste Minister Alexander De Croo: “Tijdens de COVID-crisis hebben we gezien dat we als land een deel van de uitweg uit de crisis waren dankzij de expertise die we in huis hebben. Univercells, dat diep geworteld is in ons Belgische biofarmaceutische ecosysteem, is een uitstekend voorbeeld van een bedrijf dat erin geslaagd is onze knowhow naar het buitenland te exporteren. Daardoor kunnen vaccins tegen een lagere kost geproduceerd worden, vooral in Afrika. Vooruitgang, en het Belgische succes, zijn nog mooier als iedereen er baat bij heeft."