Nieuwsbericht

Eerste Minister huldigt eerste waterstoftankstation ter wereld in

Eerste Minister Alexander De Croo heeft vandaag in de Antwerpse haven het eerste multimodale waterstoftankstation ter wereld geopend. Niet alleen auto’s, vrachtwagens of bussen, maar ook schepen zullen er kunnen tanken. Het tankstation zal een turbo zetten op de vergroening en verduurzaming van de scheepvaartsector.

De Antwerpse rederij CMB heeft een wereldprimeur te pakken: een waterstoftankstation, aan het Zaha Hadid-plein, op de symbolische grens tussen de haven en de stad Antwerpen. De werking van het tankstation is simpel. Elektriciteit en water worden via de elektrolyser omgezet in waterstof. Via een compressor wordt deze waterstof tot een zeer hoge druk opgepompt naar verschillende buffers. Deze buffers zorgen ervoor dat een auto, vrachtwagen of schip kan tanken en groener kan rijden of varen.

Eerste Minister Alexander De Croo aarzelde niet voor een testrit met een vrachtwagen die aangedreven wordt via waterstof.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Waterstof zal een doorslaggevende rol spelen in de energietransitie en de omslag naar een duurzame economie. Daarom zetten we hier ook verder op in. Niet alleen in het regeerakkoord, maar ook in het Belgisch luik van het Europees herstelplan om onze economie na corona te versterken en groener te maken. Onze Belgische bedrijven zijn echte pioniers. Met hun kennis en expertise spelen ze wereldwijd een voortrekkersrol. Een ambitie die we vanuit de federale regering graag mee ondersteunen.”