Nieuwsbericht

Eerste Minister in gesprek met kinderen bij jeugdjournaal Karrewiet

 

Naar aanleiding van één jaar corona kregen kinderen de kans om hun vragen over het coronavirus te stellen aan Eerste Minister Alexander De Croo in jeugdjournaal Karrewiet. Het coronavirus heeft immers ook hun leven helemaal overhoop gehaald. Er kwamen maar liefst 1.285 vragen binnen. Vier kinderen legden live de Eerste Minister het vuur aan de schenen.

De vraag die het vaakst gesteld werd, was of ook kinderen een vaccin zullen krijgen.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Kinderen zullen ook een vaccin krijgen, maar vandaag zijn kinderen het minst kwetsbaar, ze worden minder snel ziek door het coronavirus. Daarom hebben we ervoor gekozen om eerst de ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid te vaccineren, omdat zij heel ziek kunnen worden als ze besmet zijn. In een later stadium zullen ook kinderen en jongeren gevaccineerd worden. Op dit moment lopen nog bijkomende onderzoeken over welke dosis kinderen moeten krijgen.”

Sociaal contact

Veel kinderen missen ook het sociaal contact met hun vrienden, familie en vooral ook met hun grootouders. “Wanneer mogen we opnieuw hobby’s uitoefenen of wanneer mogen we onze grootouders knuffelen?”, vragen de kinderen zich dan ook af.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Omdat het belangrijk is dat kinderen en jongeren sociaal contact hebben en sporten, hebben we ervoor gekozen om in de paasvakantie al meer toe te laten, zodat jeugdkampen kunnen doorgaan. Dit is geen leuke periode, het is niet leuk om tegen mensen te zeggen dat ze hun vrienden of familie niet mogen zien. Maar dankzij stabiele maatregelen en dankzij het feit dat iedereen ze goed opvolgt, zitten we al lang in een stabiele coronasituatie. Buiten is er ook veel minder kans op besmetting, Nu de vaccinatiecampagne in ons land ook op gang komt, zien we eindelijk het licht aan het einde van de lange coronatunnel. De zomer zal beter zijn.”

Persoonlijke vragen

De kinderen stelden de Eerste Minister ook een aantal persoonlijkere vragen. Zo vertelde de Eerste Minister dat hij er naar uitkijkt om een terrasje te doen met zijn vrouw en twee kinderen. De laatste vraag was voor Gabriël, de zoon van de Eerste Minister, die in een videoboodschap vroeg wanneer hij eindelijk een puppy krijgt. “De puppy zal er komen”, verklapte de Eerste Minister.