Nieuwsbericht

Eerste Minister De Croo herdenkt Wapenstilstand aan de Menenpoort in Ieper

Op de 102de verjaardag van de wapenstilstand bracht Eerste Minister Alexander De Croo aan de Menenpoort in Ieper hulde aan de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

 

Op 11 november 1918 om 11 uur ‘s morgens werd de wereld uit de nachtmerrie van de Grote Oorlog verlost. De wapens van de oorlogvoerende partijen zwegen na vier jaar strijd. Wapenstilstand is sindsdien de dag om alle oorlogsslachtoffers, burgers en militairen, te herdenken, ook de slachtoffers van oorlogen die nadien volgden.

Intieme plechtigheid

Traditioneel wordt Wapenstilstand in Ieper herdacht met een speciale Last Post aan de Menenpoort om 11.00 u.  In normale omstandigheden staan er meer dan duizend deelnemers en uitvoerders onder de Menenpoort en op de brug over het vestingwater, maar door de coronapandemie en de strenge maatregelen gebeurde de herdenking in intieme kring, zonder publiek en met maar één klaroener.

Eerste Minister Alexander De Croo: “Ook in deze moeilijke tijden is het belangrijk dat we Wapenstilstand op gepaste wijze blijven herdenken, zeker hier in Ieper. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ons land het slagveld van de hele wereld. Hier kruisten de paden van vijftig verschillende nationaliteiten van vijf verschillende continenten. Twintig miljoen mensen verloren het leven bij één van de meest zinloze conflicten op Europese bodem. In ons land vielen 600.000 doden. De meesten onder hen soldaten, jonge mannen. Zij vielen voor onze vrijheid. Dat mogen we nooit vergeten en moeten we blijven herdenken. We zijn hier vandaag in Ieper met minder, maar onze dankbaarheid blijft even groot.”

Minuut stilte

De korte Last Post plechtigheid werd bijgewoond door Eerste Minister Alexander De Croo, burgemeester van Ieper Emmily Talpe, Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association, en de directeur van de CWGC in Ieper, Geert Bekaert.  Tijdens de plechtigheid werden kransen neergelegd, sprak de Premier de Exhortation uit en dwarrelden de papieren poppy blaadjes tijdens de minuut stilte van het dak van de Menenpoort naar beneden.

 

 

Herbekijk hier de intieme plechtigheid.