Nieuwsbericht

Eerste Minister Alexander De Croo bedankt alle verpleegkundigen

Vandaag, op de Internationale Dag van de Verpleegkundige, bezocht Eerste Minister Alexander De Croo zorgorganisatie I-MENS in Gent om alle verpleegkundigen een hart onder de riem te steken.

Corona was een bijzonder intens jaar voor de vele mensen in de zorg. Niet alleen voor de verpleegkundigen in de frontlinie in de ziekenhuizen, maar ook voor de grote groep verpleegkundigen en zorgkundigen die zich dagelijks inzetten in de woonzorgcentra en in de thuiszorg. Veel coronapatiënten hadden het afgelopen jaar immers ook extra thuiszorg nodig. Redenen genoeg om hen vandaag in de bloemetjes te zetten. De Eerste Minister vergezelde vandaag thuisverpleegkundige Stephanie op haar ronde en ging op bezoek bij patiënte Hetty.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Thuisverpleegkundigen zijn vaak onzichtbaar. Ze komen en gaan zonder tromgeroffel. Maar ze zijn onmisbaar voor mensen die minder mobiel zijn of een helpende hand nodig hebben. Dankzij hun zorgen kunnen ouderen vaak langer thuis blijven, in hun vertrouwde omgeving, Hun aanwezigheid en zorg maakt een groot verschil in het leven van mensen. Daar bestaat maar één woord voor: chapeau.”

Extra ondersteuning

De federale regering zet in op extra ondersteuning van verpleegkundigen, ook in de thuiszorg. Zo komt de regering sinds de eerste coronagolf tot 500 euro per thuisverpleegkundige tussen voor beschermingsmateriaal en worden ze extra vergoed voor het verzorgen van coronapatiënten.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Jaarlijks investeren we met de federale regering structureel 1 miljard euro extra in de zorg. Die investering zorgt niet enkel voor een betere verloning en betere werkomstandigheden, maar moet de aantrekkelijkheid van het beroep ook vergroten. De vergrijzing van onze samenleving zal er immers voor zorgen dat we extra handen aan het bed en talent kunnen gebruiken.”