Nieuwsbericht

Eerste Minister : « Geen plaats voor haatspraak en racisme »

"In onze samenleving is er geen plaats voor haatspraak, ongebreideld racisme. Het oproepen tot haat en geweld is onaanvaardbaar en strafbaar”, aldus Eerste Minister Alexander De Croo in de Kamer.

Eerste Minister Alexander De Croo kreeg in de plenaire vergadering van de Kamer verschillende vragen over de klopjacht naar de zwaarbewapende militair. De Eerste Minister schetste de situatie die in de voormiddag ook besproken werd op de Nationale Veiligheidsraad. 

Alexander De Croo, Eerste Minister: “We hebben in de Nationale Veiligheidsraad een eerste analyse gemaakt. De opdracht voor Defensie is zeer duidelijk: de interne procedures en de interne controles moeten absoluut worden aangescherpt. Het is onaanvaardbaar dat iemand die door onze veiligheidsdiensten beschouwd wordt als potentieel gevaarlijk vrije toegang tot wapens heeft.”

Geen verdeeldheid zaaien

“Jihadisten, extreemrechts en extreemlinks doen er alles aan om hun aanhang te radicaliseren door tegenstanders te ontmenselijken, door een redenering aan te houden van wij tegen zij, door te dreigen met fysiek geweld. Laat het zeer duidelijk zijn. In onze maatschappij is er geen plaats voor haatspraak of ongebreideld racisme en is het oproepen tot haat en geweld onaanvaardbaar. Of het nu gaat om virologen, om wetenschappers, of om politieke tegenstanders, oproepen tot geweld is bij wet strafbaar en is iets wat wij als maatschappij nooit kunnen aanvaarden,” aldus de Eerste Minister.