Nieuwsbericht

Brussels Airport trekt kaart van duurzame luchtvaart

Brussels Airport wordt de komende jaren een proeftuin voor projecten om de luchtvaart milieuvriendelijker te maken. Het vijfjarige project ‘Stargate’ werd vandaag gelanceerd in virtuele aanwezigheid van Eerste Minister Alexander De Croo.

"Stargate" is een consortium van 22 partners, dat in het kader van de Europese Green Deal kan rekenen op 24,8 miljoen euro Europese subsidies. Brussels Airport heeft een leidende rol in het consortium. Dat betekent dat een dertigtal concrete projecten eerst op Zaventem getest worden, waarna ze kunnen worden uitgerold in de rest van Europa.

Een van de blikvangers is de bouw van een mengfabriek, waar kerosine gemengd zal worden met biobrandstof, waardoor vliegtuigen minder zullen uitstoten. Brussels Airport zou zo de eerste luchthaven wereldwijd worden waar dat ter plaatse gebeurt. Daarnaast wil Brussels Airport ook alle voertuigen op het tarmac elektrisch maken (of op waterstof), komen er extra zonnepanelen en wil de luchthaven het omgevingslawaai aanpakken.

Nieuwe duurzame technologieën

Eerste Minister Alexander De Croo steunt het project en reageerde via een virtuele tussenkomst.

Alexander De Croo, Eerste Minister: “De coronacrisis is ook een opportuniteit om het anders, beter en vooral duurzamer aan te pakken dan vroeger. Te vaak wordt de luchtvaart als een probleem gezien, maar de sector is ook een deel van de oplossing om tegen 2050 naar een klimaatneutraal Europa te gaan. Dat wordt met dit project op Brussels Airport gedaan door een testomgeving te creëren voor nieuwe, duurzame technologieën, en door samen te werken met partners."