Nieuwsbericht

Brief van verschillende staatshoofden en regeringsleiders nalv internationale LGBTI-Pride

Lees hieronder de brief van verschillende staatshoofden en regeringsleiders aan Europees Raadsvoorzitter Charles Michel, Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen en de Portugese premier Antonio Costa naar aanleiding van de viering van de internationale LGBTI-Pride op 28 juni.

Beste Charles, beste Ursula, beste António,

Ter gelegenheid van de viering van de internationale LGBTI-Pride op 28 juni a.s., en in het licht van de bedreigingen van de fundamentele rechten en met name van het non-discriminatiebeginsel op grond van seksuele geaardheid, willen wij onze gehechtheid aan onze gemeenschappelijke fundamentele waarden bevestigen, zoals die zijn vastgelegd in artikel 2 van het Verdrag betreffende de Europese Unie.

Het is een dag om eraan te herinneren dat wij diverse en tolerante samenlevingen zijn, die zich inzetten voor de onbelemmerde ontplooiing van de persoonlijkheid van elk van onze burgers, met inbegrip van hun seksuele geaardheid en genderidentiteit. Het is ook een gelegenheid om te vieren dat we in de afgelopen jaren een lange weg hebben afgelegd ten gunste van deze beginselen, die wij als het fundament van de Europese Unie beschouwen. 

We moeten blijven strijden tegen discriminatie van de LGBTI-gemeenschap en hun grondrechten blijven verdedigen. Respect en verdraagzaamheid zijn de kern van het Europese project. We zijn vastbesloten deze inspanningen voort te zetten en ervoor te zorgen dat de toekomstige Europese generaties opgroeien in een atmosfeer van gelijkheid en respect.

Alexander De Croo 
Mette Frederiksen 
Angela Merkel 
Kaja Kallas 
Micheál Martin 
Kyriakos Mitsotakis  Pedro Sánchez 
Emmanuel Macron 
 
Mario Draghi 
Nikos Anastasiades 
Arturs Krišjānis Kariņš 
Xavier Bettel 
Robert Abela Mark Rutte 
Sanna Marin 
Stefan Löfven