Nieuwsbericht

Brief van de Eerste Minister voor de slachtoffers van de extreme watersnood in ons land

Lees hieronder de brief van de Eerste Minister voor de slachtoffers van de extreme watersnood in ons land.

Mevrouw, mijnheer,

Woorden kunnen de wonden niet helen. Ze brengen onze dierbaren die we verloren hebben, niet terug. Ze zullen de materiële schade niet uitwissen, laat staan het menselijk leed dat veroorzaakt is door het verschrikkelijke noodweer dat België vorige week heeft getroffen.

Zaterdag heb ik Rochefort, Pepinster en Eupen bezocht.

Ik heb daar helden ontmoet. Vrouwen en mannen die levens hebben gered. Vrouwen en mannen, die soms nog leven in angst en onzekerheid omdat ze geen nieuws hebben over hun geliefden, helpen elkaar erdoor. Met een solidariteit die ik nog nooit in mijn leven heb gezien.

Ik heb ook met eigen ogen de ongelooflijke ravage kunnen zien die het water heeft achtergelaten; de kracht van de overstromingen.

Deze beelden blijven op mijn netvlies gebrand.

Deze woorden lijken gemakkelijk uit te spreken als je niet hebt meegemaakt wat hele families hebben moeten doorstaan. Daar ben ik me terdege van bewust. Niettemin kunt u op ons rekenen om u te helpen en deze gebeurtenis niet te vergeten.

Wij zullen als regering alles doen wat in onze mogelijkheden ligt om de getroffen gezinnen en gemeenschappen zo veel mogelijk te steunen.

We zullen u niet in de steek laten.

Ik wil ook een woordje richten tot de nooddiensten, aan wie ik mijn diepe dankbaarheid en respect betuig. Er zijn ongelooflijke inspanningen geleverd, soms zelfs met gevaar voor eigen leven.

Deze gevoelens gaan uit naar de professionele hulpdiensten en alle vrijwilligers die zich de afgelopen dagen hebben gemeld. U hebt ons laten zien dat we in zulke moeilijke tijden altijd op elkaar kunnen rekenen. Dank u.

Alexander De Croo
Eerste Minister