Nieuwsbericht

Bezoek aan inzamelactie slachtoffers van aardbeving in Turkije

Eerste Minister De Croo bracht dinsdag 14 februari een bezoek aan een inzamelactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Hij ging er in gesprek met de vele vrijwilligers.

Alexander De Croo: “Ik ging een kijkje nemen bij een inzamelactie georganiseerd door de Turkse gemeenschap in Antwerpen. Eerst en vooral wil ik mijn medeleven betuigen met de slachtoffers die zijn gevallen bij de verwoestende aardbeving. Het is hartverwarmend om te zien hoe Belgen van welke afkomst ook zich inzetten om hulpgoederen te verzamelen voor de mensen die nu in erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Ik hoop dat deze vrijwilligers andere mensen inspireren om ter hulp te schieten.”

Ruim een week geleden werd het zuid-oosten van Turkije en buurland Syrië getroffen door een zware aardbeving. Daarbij lieten al meer dan 30.000 mensen het leven. Minstens 10 miljoen mensen die dringende opvang nodig hebben.

Na de aardbeving kwam overal in België een golf van solidariteit op gang. Burgers en organisaties verzamelen hulpgoederen en geld voor de slachtoffers in beide landen.

8 miljoen euro vrijgemaakt

De zorg en opvang van alle slachtoffers zal nog een lange tijd nodig zijn. Het is belangrijk om de hulpgoederen die ter plaatse noodzakelijk zijn op te sturen zoals medisch materiaal, generatoren, dekens en warme kleding.

Alexander De Croo: “België heeft een B-Fast team ter plaatse gestuurd om een veldhospitaal te bouwen in Turkije. Nu de meeste reddingsteams het land verlaten is België aanwezig om gewonden en zieke mensen medische hulp te bieden. Hiervoor hebben we als België reeds 8 miljoen euro vrijgemaakt.

Binnenkort organiseert de Europese Commissie ook een donorconferentie om Turkije en Syrië te helpen bij de wederopbouw op langere termijn.