Nieuwsbericht

Bezoek aan eerste opleidingscentrum in Vlaanderen voor premature zorgen

Eerste Minister Alexander De Croo en Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke brachten vandaag in het UZ Leuven een bezoek aan het eerste opleidingscentrum in Vlaanderen voor premature zorgen. Zorgverleners uit België, Nederland en andere Europese landen kunnen er opleidingen volgen om nog beter te zorgen voor vroeggeboren baby’s.

Wetenschappelijk bewijs is duidelijk: een neonatale intensieve zorgomgeving kan invloed hebben op de hersenontwikkeling van premature baby’s. Daarom is het cruciaal om pijn, stress en prikkels te vermijden bij de pasgeboren baby’s. Dat vraagt niet alleen specifieke zorg, maar ook een specifieke opleiding. Sinds kort is UZ Leuven een erkend opleidingscentrum en kunnen verpleegkundigen, vroedvrouwen, neonatologen of thuiszorgverleners vanuit België, Nederland en andere Europese landen opleidingen in het universitaire ziekenhuis van Leuven volgen om de zorg voor vroeggeboren baby’s te verbeteren.

Juiste zorg op maat

Alexander De Croo, Eerste Minister: “Voor ouders van vroeggeboren baby’s is het tijdens de eerste dagen en weken soms bang afwachten. Gelukkig kunnen baby en ouders rekenen op zorgteams met de juiste kennis en ervaring. Hun inzet maakt dat het vroeggeboren kind de juiste zorg op maat krijgt, niet enkel om die eerste periode zo goed mogelijk door te komen maar ook de beste kansen te geven voor later. Dat is meteen de reden waarom dit eerste Nederlandstalige opleidingscentrum voor ontwikkelingsgerichte zorg zo belangrijk is en we als federale regering daar graag mee onze schouders onder zetten.”