Nieuwsbericht

België sluit zich aan bij Ocean Plastics Charter

België zal zich aansluiten bij het Ocean Plastics Charter. Dat heeft Eerste Minister Alexander De Croo aan zijn Canadese ambtsgenoot Justin Trudeau laten weten. De twee Eerste Ministers zaten gisteren samen voor een bilateraal onderhoud. Daarbij kwam ook het belang verband tussen klimaat en van oceaanbehoud en de strijd tegen plasticsoep aan bod.

Het Ocean Plastics Charter werd drie jaar geleden gelanceerd na de G7 in Ottawa Charlevoix (Canada) een aanvankelijk aangenomen door Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Het Charter wil wereldwijde ambitieuze en concrete actie op gang brengen tegen om het probleem van plastic zwerfvuil in onze oceanen tegen te gaan om zo de verwoestende effecten van zwerfvuil op zee op de gezondheid en duurzaamheid van onze oceanen, zeeën, kustgemeenschappen en ecosystemen aan te pakken. België speelt internationaal al langer een rol in oceaanbehoud.

Twee jaar geleden organiseerde ons land in Brussel de internationale conferentie ‘Climate Change and Oceans Preservation’. Die conferentie toen was de eerste vergadering op hoog niveau die onderhandelaars over klimaatverandering en de oceaan samenbracht.

De ‘Verklaring van Brussel’ werd toen door meer dan 40 landen ondertekend en bundelt alle initiatieven om onder het mariene ecosysteem in evenwicht te houden. België is ook een van de Blue Leaders, een ambitieuze groep van landen en organisaties die ernaar streven om 30% van de oceaan te beschermen tegen 2030.

Ook het federale regeerakkoord zet in op de strijd tegen de plasticsoep en marien zwerfvuil.

Meer info over het Oceans Plastic Charter