Nieuwsbericht

België blijft zich engageren in de Sahel

België zal zich op bilaterale basis en in het kader van de Europese Unie blijven engageren voor de Sahelregio. Dat heeft premier Alexander De Croo dinsdag verzekerd tijdens een digitale top van het regionale samenwerkingsverband G5 Sahel.

In zijn tussenkomst begroette De Croo de successen die het voorbije jaar zijn behaald in de strijd tegen de terreurgroepen die de Sahelregio teisteren. Hij dankte daarvoor de G5 Sahel-landen (Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritanië en Tsjaad), hun strijdkrachten en de ondersteunende Franse operatie Barkhane en de taskforce Takuba.

Alexander De Croo, Eerste Minister: "België neemt aan deze inspanningen deel, met een globaal en geïntegreerd engagement. Dat wil zeggen door de klemtoon te leggen op ontwikkeling en humanitaire hulp, op veiligheid en op de rechtsstaat."

De Croo wees erop dat de Sahel voor het Belgische ministerie van Defensie de belangrijkste buitenlandse operatiezone is, onder meer via de Europese militaire opleidingsmissie EUTM in Mali en de VN-missie Minusma. Daarnaast heeft België een militair bijstandsprogramma met Niger en biedt het ook via andere programma's bilaterale steun in de regio. Volgens de premier blijft België ook de inzet van verbindingsofficieren in de taskforce Tabuka bestuderen.

Alexander De Croo, Eerste Minister: "Het stabiliseren van de Sahelregio zal niet volstaan. We moeten verder gaan dan deze essentiële, maar ontoereikende militaire benadering. De bevolking in de Sahel snakt naar essentiële diensten als onderwijs, gezondheidszorg en justitie. Grote hervormingen zijn nodig om het vertrouwen te herstellen en verzoening in de gemeenschappen mogelijk te maken. De opdracht is enorm."