Nieuwsbericht

Alexander De Croo verwelkomt nieuwe handelsbesprekingen tijdens EU-India Top

De Europese Unie en India hebben vandaag in Porto tijdens een buitengewone EU-India Top overeenstemming bereikt om hun strategisch partnerschap uit te breiden. Eerste Minister De Croo nam tijdens de top het woord namens de Benelux-landen en benadrukte onder meer het belang van handel met sterke klemtoon op groene groei. België is de tweede belangrijkste Europese handelspartner voor India.

Eerste Minister De Croo begon zijn tussenkomt met zijn solidariteit uit te drukken met India. Het land wordt vandaag zwaar getroffen door een zware derde golf coronabesmettingen. Hij benadrukte ook het belang van toegang tot coronavaccins.

De Benelux-landen steunen de inspanningen van de Wereldhandelsorganisatie om onder meer te zorgen voor open wereldwijde supply chains om zo de productiecapaciteit voor coronavaccins significant op te drijven. De Benelux-landen zijn ook voorstander van het versterken van COVAX (WHO/Gavi). De EU is de grootste donor van het vaccinspreidingsmechanisme.

Herstel na corona

In zijn tussenskomst wees Eerste Minister De Croo ook op het belang van de aanpak van klimaatverandering in het partnerschap tussen de Europese Unie en India. Het economisch herstel na corona moet groen, digitaal en inclusief zijn.

Alexander De Croo bedankte de Indiase premier Modi voor de initiatieven die India heeft genomen om de Indiase economie duurzamer en koolstofarmer te maken.

De Europese Unie en India lanceerden tijdens de Top de besprekingen die moeten leiden tot een nieuw handels- en investeringsakkoord. Tijdens de top werd ook het Connectivity Partnership tussen de Europese Unie en India ondertekend.

Voor België zijn deze handelsbesprekingen van groot belang. België is de tweede handelspartner van India in de Europese Unie en één van de belangrijkste investeerders.

Gendergelijkheid

Na acht jaar werd ook de mensenrechtendialoog tussen de Europese Unie en India hervat. Goed nieuws voor onder meer het bevorderen van gendergelijkheid en gelijke kansen die een belangrijke pijler zijn van de Europese en Belgische samenwerking met India.