Toespraak

Toespraak 175 jaar liberale partij

Toespraak van de Eerste Minister op het Congres van Open Vld en MR naar aanleiding de 175ste verjaardag van de liberale partij.

Beste liberale vrienden,
Chers amis libéraux,

Wat-een-gevoel!

Hoe fantastisch om hier samen te zijn. Ik zou willen beginnen met een heel eenvoudige dankuwel. Un simple merci. Aan onze duizenden militanten die elke dag klaar staan, op wie we altijd en overal kunnen rekenen. Dit is in de eerste plaats jullie feest!

Also a warm welcome to Mark, Xavier and Kaja.

Guy Verhofstadt once told me that there was a time with only two liberal Prime Ministers in Europe: Guy himself and his Danish colleague, Anders Fogh Rasmussen.

Look at us now. We have a liberal block in the Benelux. A liberal in the driver’s seat of the European Council. Liberal allies in the Baltics, in Ireland and even in France – unthinkable a couple of years ago.

Mais l’heure n’est pas à la nostalgie : ce soir, nous sommes bien là pour discuter des enjeux qui nous préoccupent aujourd’hui. Nous vivons des temps mouvementés. Avec des défis énormes : l’insécurité, le climat, la technologie. Plus que jamais, c’est la force du capital humain fait la différence. Des humains libres. Des libres penseurs et des libres acteurs.

Parce que ce ne sont pas les défaitistes, les pessimistes qui sauveront le climat. Ce ne sera pas moins. Ce sera différent et mieux. En innovant. En construisant.

Regardez nos éoliennes en mer du Nord. Nous en avons assez pour que, demain, chaque famille belge puisse être approvisionnée en électricité verte.

Voilà notre stratégie. Construire ici, chez nous, les voitures électriques du futur.
C’est bon pour le climat, mais aussi pour l’emploi, pour notre économie.

Het is met die spirit dat we de klimaatcrisis moeten aanpakken. Niet met een strategie van minder, maar van meer. Met meer ambitie en meer creativiteit. Meer investeringen en meer jobs. Want het gaat niet enkel om duurzamer leven, de klimaatuitdaging is ook koploper worden in de economie van morgen. Het is met die aanpak dat we in ons land welvaart hebben opgebouwd.

Want, beste vrienden, 175 jaar liberalisme betekent ook een ongeziene vooruitgang. Terwijl anderen voortdurend bezig zijn met verdelen – met mensen te verdelen, met centen te verdelen – beseffen wij als geen ander dat welvaart zich eerst moet verdienen.

Wij zijn vandaag een rijk land. Een knooppunt in Europa en de wereld. Economisch, politiek én cultureel. Omdat we hard hebben gewerkt, maar ook omdat we de wereld hebben omarmd.

Ik hoor het graag, zij die ten strijde trekken tegen Europa, tegen de wereldhandel en tegen de vrije markt. Ze kennen hun geschiedenis niet. Want als er één ding duidelijk is, dan is wel dat we ons succes, onze welvaart te danken hebben aan onze open blik op de wereld, onze zin voor samenwerking.

Meer nog: gelooft er nu echt iemand dat we de klimaatcrisis, de energiecrisis, de migratiecrisis – dat we die gigantische problemen op ons eentje gaan oplossen?

Als we de volgende jaren opnieuw zekerheid willen geven, als we meer mensen willen laten vooruitgaan. Als we willen dat iedereen mee profiteert, dan zullen we méér moeten samenwerken.

In eigen land. Met alle positieve centrumkrachten die willen opbouwen in plaats van afbreken. Maar ook in Europa. In een sterk Europa van liberale democratieën. Omdat het ons land veiliger en welvarender maakt.

Beste vrienden,

We leven in een fantastisch land. Mark, jij zou zeggen ‘een onwijs gaaf’ land. Een land waar het goed is om te leven.Waar dankzij onze inzet iedereen zichzelf kan zijn. Waar je kan kiezen hoe je leeft en met wie je leeft. Dat is onze verdienste. De verdienste van de liberalen. En daar mogen we, beste vrienden, best fier op zijn.

Maar we zijn pas echt liberaal als we niemand achterlaten. Als we ook iets in het leven van anderen betekenen.

“Who lives unto himself, he lives to none.” (Francis Quarles)

Wie alleen maar voor zichzelf leeft, die leeft voor niemand. Ook dat is vrijheid: anderen vrijmaken, genereus zijn. Liberaal zijn is ook uw sterkte, uw vrijheid gebruiken om de hand te reiken en anderen mee te trekken.

Het is voor mij één van de lessen uit deze coronaperiode. Een les die we de volgende jaren niet mogen vergeten. Zoals ik daarnet zei: wij zijn niet de partij van minder, maar van meer. Van méér kansen, voor méér mensen.

Daar ligt onze grootsheid. En daar zit ook het fundamenteel verschil tussen ons liberalen en conservatieven – de behoudsgezinden, zowel op links als op rechts. Die mensen uitsluiten en verdelen. De groepsdenkers die de mond vol hebben over identiteit en gemeenschap, maar intussen wel mensen tegen mekaar opzetten, zondebokken zoeken en de spot drijven met iedereen die anders is of anders denkt. Achter elke boom een nieuwe vijand.

Beste vrienden,

Dat is niet onze samenleving. Dat is niet waar wij 175 jaar voor gevochten hebben. Wij hebben gevochten voor liberté, égalité et fraternité – voor iédereen.

Voor een samenleving van vrije mensen. Waar alle burgers gelijke rechten hebben.
Waar ideeën mogen botsen, maar waar we ook samenwerken en altijd respectvol blijven. Een fatsoenlijke samenleving.

Dat is waar we de volgende jaren voor moeten blijven vechten. Want, ik geloof dat het beste nog moet komen.

Overal waar ik kom, zie ik mensen met ongelofelijk veel passie en talent. In onze ziekenhuizen, scholen en universiteiten, bij onze autobouwers, onze vaccinmakers, in onze jeugdverenigingen en sportclubs. Overal zie ik goesting. De drang om vooruit te gaan. Om iets te maken van het leven.

Ik zie mensen die ons land met een rotvaart vooruit duwen. Ik zie een creatief land. Een sterk land. Een menselijk land. Een land waar we trots op mogen zijn. En dat we samen nog beter gaan maken.

Dat is onze opdracht, beste vrienden. Dat is de opdracht voor elke liberaal.

Samen sterker verder