Nieuwsbericht

“Wat vrijwilligers voor anderen doen, maakt ons land warmer en menselijker.”

Eerste Minister Alexander De Croo bezocht het Woonzorgcentrum Ennea in Sint-Niklaas. Het bezoek vond plaats in het kader van de Week van Vrijwilliger.

Om vrijwilligers een hart onder de riem te steken en te bedanken voor hun inzet trok de Eerste Minister naar een woonzorgcentrum. Onze samenleving is voor een groot stuk gebouw rond engagement en vrijwilligerswerk. Alle organisaties en verenigingen doen elke dag beroep op vrijwilligers.

Alexander De Croo: “Ik ben hier vandaag in het woonzorgcentrum Ennea, waar – zoals op zoveel plaatsen in ons land – vrijwilligers een handje toesteken. Ze gaan met de bewoners wandelen. Doen allerlei activiteiten. Ik wil hen én alle vrijwilligers in ons land bedanken voor hun inzet.”

Vrijwilligerswerk is leuk om te doen – ik heb dat vandaag opnieuw mogen meemaken met de soepbedeling- en het levert boeiende ervaringen op

In het woonzorgcentrum Ennea verblijven ruim dertig (zorgbehoevende) bejaarden in een huiselijke en warme sfeer. Een 15-tal vaste vrijwilligers helpen dagelijks met verschillende activiteiten. Zonder hen zouden veel ziekenhuisdiensten, woonzorgcentra, scholen en brandweerkazernes gewoon niet meer draaien.

Alexander De Croo: “Door de inzet van vrijwilligers kunnen in veel organisaties activiteiten en taken toch doorgaan waar geen mensen en middelen genoeg voor zijn. Vrijwilligerswerk is leuk om te doen – ik heb dat vandaag opnieuw mogen meemaken met de soepbedeling- en het levert boeiende ervaringen op.”

Uit een bevraging van 2022 blijkt dat er in de ruim achthonderd erkende zorgcentra een 9000tal vrijwilligers zich actief inzetten. Dat is een stijging met een derde ten opzichte van de periode voor corona. De voorbije twee jaar hebben duidelijk meer Vlamingen de weg gevonden naar het vrijwilligerswerk.